Miljøminister vil sikre børn mod farligt tøj

Miljøstyrelsen anbefaler. at man køber børnetøj, der er mærket med miljømærkerne Blomsten, Svanen eller Oeko-Tex. Foto: Greenpeace

KEMI – En tredjedel af tøjbranchen kender ikke reglerne for kemi i børnetøj. Det skal en ny kampagne ændre på.

En tredjedel af tøjbranchen kender ikke de regler, der blandt andet bestemmer, hvilke kemiske stoffer, børnetøj må indeholde. Det viser en undersøgelse, Miljøministeriet har fået foretaget blandt tekstilproducenter, importører og forhandlere.

Det kan betyde, at de bukser, som børnene løber rundt i hele dagen, kan være tilsat et farvestof, der forbudt, fordi det kan danne kræftfremkaldende stoffer.

Den risiko vil miljøminister Kirsten Brosbøl nu sætte en stopper for.

- Det må ikke være farligt for vores børn at få tøj på. De skal ikke løbe rundt i bukser, der indeholder stoffer, som medfører en risiko for kræft, eller en jakke med snore, der er så lange, at barnet risikerer at blive kvalt, siger Kirsten Brosbøl.

Kampagne skal informere
Derfor sætter miljøministeren nu gang i en kampagne, der skal oplyse alle dele af branchen – både producenter, importører og forhandlere – om reglerne for børnetekstiler.

- Jeg kan godt forstå, at det kan være svært for en lille selvstændig tøjdesigner at finde rundt i de regler, der regulerer børnetøj. Derfor har vi lavet kampagnen sammen med branchen, så vi sikrer, at producenter, importører og butikker får lige præcis den information, der er relevant for dem, siger Kirsten Brosbøl.

Tjek på børnetekstiler
Som en del af kampagnen har Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen sammen åbnet hjemmesiden www.børnetekstilregler.dk, hvor branchen kan få et overblik over, hvilke regler der gælder, når den producerer, importerer, videresælger eller forhandler tøj eller andre produkter med tekstil til børn i Danmark.

- Det er helt afgørende, at vores børn ikke udsættes for farlige kemikalier. Derfor arbejder vi målrettet for at få sådanne forbudt og udfaset. Det er selvfølgelig også vigtigt, at børnetøj med farlige kemikalier ikke sælges på grund af uvidenhed. Derfor glæder vi os over, at vi nu får igangsat en kampagne, der kan sikre, at gældende regler overholdes, siger Enhedslistens miljøordfører Per Clausen.

Vil man som forbruger være ekstra sikker på at styre uden om tøj med skadelige kemikalier, anbefaler Miljøstyrelsen at købe børnetøj, der er mærket med miljømærkerne Blomsten, Svanen eller Oeko-Tex.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: