Masser af økologi på Food Festival i Aarhus

ØKOLOGI – Økologien er som sædvanlig rigt og varieret repræsenteret på Food Festival, som bliver afholdt i denne weekend i Tangkrogen i Århus. Trods regn og blæst er festivalen velbesøgt.

Eirik Vinsand har sit eget gårdslagteri på Mineslund og leverer økologisk kød og pålæg. Foto: Ulla Skovsbøl

Økogrønt og spegepølse, pillerejer med aioli, »kaviart« af tang, tørfisk fra Grønland og chili fra Samsø. Smagsprøverne er mange og køerne lange på den årligt tilbagevendende Food Festival i Aarhus, som finder sted i denne weekend.

- Food Festivalen er et fantastisk arrangement. Det er ikke fordi vi har et stort salg her, men vi bliver synlige for mange mennesker, og det er rigtigt godt at møde så mange, især unge, der virkelig interesserer sig for mad og kvalitets fødevarer, siger Eirik Vinsand fra Mineslund ved Kalundborg, mens han uddeler smagsprøver af økologisk kødpålæg.

Øko-kød sælger godt
Både smagsprøverne og alle kødvarer i køledisken på hans stand kommer fra eget gårdslagteri og forarbejdning på Mineslund, som han har drevet siden 1989. I begyndelsen havde han selv malkekøer, men nu køber han tyrekalve fra økologiske mælkeproducenter, der ellers ville have aflivet dem i en tidlig alder.

Han producerer langsomt voksende stude med ekstra god kødkvalitet og indkøber økologisk svine- og lammekød til forarbejdning, for at have et bredere sortiment. Der er syv beskæftigede med slagterivirksomhed og produktion af kødvarer på ejendommen, og de har mere end nok at lave.

- Det er ikke nogen guldrandet forretning, men det er sjovt, og i øjeblikket kan vi slet ikke følge med efterspørgslen, siger Eirik Vinsand.

Mineslund afsætter sine økologiske kødvarer i bl.a. Salling, Føtex og hos Nemlig.com og i takt med, at efterspørgslen stiger, er det også blevet nemmere for de små økologiske producenter som Eirik Vinsand at komme i dialog med de store kæder.

Frederik Sahlin fra Yduns Have på Samsø vil skabe mere interesse for lokal, bæredygtig produktion og økologi. Jeg synes, flere unge skulle gå i gang med at dyrke jorden, siger han. Foto: Ulla Skovsbøl

Yduns Have vil engagere unge
Et andet sted på festivalen har Frederik Sahlin travlt med at snakke grønsager med de mange interesserede, som kigger forbi Yduns Haves stand.

Frederik driver det 14 hektar store økologiske landbrug Yduns Have på Samsø sammen med sin kompagnon Johannes Find Loeb, der har startet landbruget. De har ikke mindre end 100 forskellige sorter af grønsager, bær, frugt og urter, og de har indgået et samarbejde med Aarstiderne, der leverer en særlig Samsøkasse udelukkende med grønsager fra Yduns Have.

Men Frederik og de mange unge hjælpere på standen er ikke kommet til Aarhus udelukkende for at sælge grønsager, selv om hylderne bag dem bugner med et kæmpe udvalg.

- Vi vil gerne skabe mere interesse for lokal, bæredygtig produktion og økologi. Jeg synes, flere unge skulle gå i gang med at dyrke jorden, siger Frederik Sahlin, som selv er uddannet kaospilot, mens Johannes er landmand fra Kalø Økologiske Landbrugsskole.

Men der er allerede mange, som kender Yduns Have og støtter de to unge økologer i deres vision. Yduns Have er et økologisk CSA-landbrug (community supported agriculture), eller fællesskabsstøttet landbrug, 35 husstande har allerede købet en andel i gården for at støtte de unge i deres vision om et mere bæredygtigt landbrug.

Sidste år kom 30.000 gæster
Besøgstallet på årets festival er ikke gjort op, men i de tre år den har været afholdt, er der kommet flere og flere besøgende for hvert år. Sidste år var der 30.000 betalende gæster.

Læs mere om Yduns Have på Samsø

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: