Løkke: Gaver fra kvotekonger hører under privatlivets fred

KVOTEKONGER – Hvem landets statsminister mødes og drøfter fiskeripolitik med, hvilke kvotekonger han fester med og hvem han modtager dyre gaver fra, hører under privatlivets fred og har altså ikke offentlighedens interesse – må man forstå på statsministeren.

KOMMENTAR
Af Maria Reumert Gjerding, miljø- og klimaordfører for Enhedslisten

Løkke ville på gårsdagens samråd ikke svare på spørgsmål om sine relationer til kvotekongerne i dansk fiskeri fordi han mener, det hører ind under privatlivets fred. Så hvem han mødes og drøfter fiskeripolitik med, hvilke kvotekonger han fester med og hvem han modtager dyre gaver fra, har altså ikke offentlighedens interesse – må man forstå på statsministeren.

Det er et vildt argument. For når der er store pengebeløb involveret mellem fx en gruppe kvotekonger og landets statsminister, så falder argumentet om privatliv altså fuldstændig fra hinanden. For han er landets statsminister 24 timer i døgnet. Det holder han ikke op med at med at være, fordi han er med til en kvotekonges private fest eller mødes med en gruppe kvotekonger om store beløb til Løkke-fonden.

Lad mig endnu en gang gentage: en lille gruppe mennesker er blevet stenrige som følge af Venstres fiskeripolitik. Da et folketingsflertal forsøgte at sætte ind overfor kvotekongerne, blev de modarbejdet af Venstre-regeringen. Sagen var så grel, at den daværende minister Esben Lunde blev fyret som fiskeriminister – fordi folketingsflertallet tabte tålmodigheden.

Store økonomiske interesser
Det er i det lys, spørgsmålene om Løkkes relation til kvotekongerne skal ses. Det handler ikke om »hvem-som-helst« Lars Løkke tilfældigvis mødes med. Det handler om en helt bestemt gruppe af mennesker, som har haft en umådelig stor personlig vinding af den politik Venstre og Lars Løkke har stået i spidsen for. Og som har sendt partistøtte til Venstre, har doneret store beløb til Løkke fonden og har givet Løkke selv en stor personlig gave.

Lige præcis derfor er det relevant for offentligheden at have indblik i, hvilke relationer Statsministeren har til disse kvotekonger og hvor store pengebeløb der passerer fra kvotekongerne til Løkke-fonden, til Venstres partikasse og til Statsministeren selv i form af dyre gaver. At sikre den åbenhed er en af de grundpiller, vores demokrati hviler på.

Statsministeren sagde flere gange på samrådet i dag at gaver og økonomiske bidrag ikke var styrende for hans beslutninger som statsminister. Men pointen er netop, at det hverken er op til ham eller mig for den sags skyld, at vurdere, om Løkke er blevet påvirket af de økonomiske donationer. Det er op til befolkningen. Det er derfor åbenheden og ærligheden er helt afgørende – også i skandalen om kvotekongerne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: