Lars Løkke erkender mere forurening fra landbruget

KOMENTAR – Statsminister Lars Løkke har indrømmet, at der kommer mere forurening fra landbruget i 2016, 2017 og 2018. Men pas på: Lige om lidt kommer virkeligheden med 200 i timen, skriver Ida Auken.

Af Ida Auken, miljøordfører for Radikale Venstre

Statsministeren har nu indrømmet, at der kommer mere forurening i årene 2016, 2017 og 2018. Han har faktisk anerkendt Rasmus Jarlovs regnestykke.

Dermed indrømmer han også, at der ikke er et grønt plus i de første år, og at de svar, der er sendt over til Folketinget som svar på spørgsmål om landbrugspakkens miljøregnskab, er forkerte.

Der er ikke et grønt plus i pakkens første år. Det er de år, vi er politisk uenige om. Alle bakker op om målrettet regulering i 2020, når den er klar – vi Radikale vil bare ikke være med til at fjerne miljøbeskyttelsen, før den nye beskyttelse er klar.

Afviser tillægspakke
Statsministeren afviser også en tillægspakke, og dermed løber han planken ud i forhold til den risiko, regeringen selv beskriver:

  • Tilbageholdelse af landdistriktsmidlerne (over en milliard kroner).
  • Tab af kvægundtagelsen (vil ramme de landmænd, der har det allersværest nemlig mælkebønderne) eller
  • Retssager fra EU (der vil tvinge den regering, der til den tid sidder, til at tage meget mere hårdhændede krav i brug over for landbruget).

Det er med andre ord ikke kun vandmiljøet, regeringen med åbne øjne sætter i fare. Det er også sikkerheden for rigtig mange landmænd.

Lige om lidt kommer virkeligheden med 200 i timen
Tænk, at de intet lærte af Grøn Vækst. Det gavner hverken landbruget eller miljøet at lave en sjusket landbrugspakke med sminkede tal, for lige om lidt kommer virkeligheden med 200 i timen.

Lad os nu lave en seriøs og balanceret natur- og landbrugspolitik, sådan som Natur- og Landbrugskommissionen foreslog. I kan få hele samfundet med og komme ud over en årelang konflikt, hvis I ville være reelt optaget af at finde en balance.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: