Landbrugets milliardtab truer danske banker

LANDBRUG – Krisen i landbruget er blevet markant værre i løbet af sommeren, og det kan udløse nye milliardtab i bankerne.

Landbrugets økonomiske krise er markant forværret i løbet af sommeren. Foto: Colourbox

Det kan udløse nye milliardtab i landets banker, at den økonomiske krise i landbruget som følge af lave fødevarepriser er blevet forværret betydeligt i løbet af sommeren.

- Landbruget har været under pres i flere år, og som prognoserne er nu, tyder det på, at det bliver nødvendigt med yderligere milliardnedskrivninger på landbruget. Det er svært at være optimist, siger professor Jesper Rangvid fra CBS, til Jyllands-Posten.

Bankerne har lånt knap 100 milliarder kroner til landbruget, hvoraf der foreløbig kun er nedskrevet 13,7 milliarder kroner.

Værdiforringede lån for 38 milliarder
Men hele 38 milliarder kroner af bankernes udlån er kategoriseret som såkaldt værdiforringede lån, hvilket dækker over, at landmændene har økonomiske problemer.

Det vil sige, at der fortsat er cirka 25 milliarder kroner hos problemramte landmænd, som bankerne endnu ikke har nedskrevet.

- Landbrugets økonomiske situation er i løbet af 2015 blevet markant forværret. Derfor vil det sandsynligvis blive nødvendigt for bankerne at foretage nye massive nedskrivninger på landbrug ultimo 2015, siger Jesper Lyhne, administrerende direktør i Landbrugets Finansieringsbank, til Jyllands-Posten.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: