Der bliver brugt store mængder af pesticider i landbruget. Og selvom de er godkendt, så undgår man ikke, at resterne siver ned i grundvandet. Økologi er den eneste løsning, hvis man vil undgå rester af sprøjtegifte i grundvandet, siger Walter Brüsch.
Som geolog har han for GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) i mere end 30 år arbejdet med pesticider, og hvordan de påvirker grundvandet. Ifølge ham finder man spor fra pesticider, som kan være 20, 30 og nogle gange 40 år gamle.
- Det betyder, at man først kan finde de stoffer, man bruger i dag, om rigtig lang tid. Derfor skal vi gøre alt for ikke at bruge pesticider, der ender i grundvandet, siger han ifølge DN’s hjemmeside.
Vil have ren økologi
Efter mere end tre årtier med sektorforskning glæder Walter Brüsch sig til at være et sted, hvor han kan præge den politiske debat og give udtryk for DN’s holdninger, når det gælder grundvand og pesticider.
For tiden har han fokus på brugen af pesticider i landbruget og den måde, de bliver godkendt på.
- De pesticider, der bliver godkendt i dag, må gerne komme i grundvandet, hvis koncentrationerne ikke er for store, og fordi der er nogle grænseværdier, de ikke overskrider. Det synes jeg er forkert.
- Hvis man gerne vil undgå gift i grundvandet, så ser jeg kun én løsning – og det at lade være med at bruge dem med et rent og økologisk landbrug, siger Walter Brüsch.
Forstår ikke landbruget
I starten af sin tid i DN vil Walter Brüsch især fokusere på det, vi sprøjter med. Han vil være med til at sikre, at vores børn og børnebørn ikke bliver forurenet af de pesticider, der ryger i grundvandet.
Derfor forstår han heller ikke, at landbruget fortsat har lov til sprøjte i de mængder, som de gør nu.
- I enhver anden sammenhæng i samfundet er det sådan, at dem der forurener, skal gøre rent efter sig selv. Men i landbruget er det det stik modsatte. Der skal vi andre betale forurenerne for at lade være med at forurene, fortæller Walter Brüsch ifølge DN.
- Det er besynderligt, og jeg ser frem til at kunne beskæftige mig mere med dette i Danmarks Naturfredningsforening. Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel, erklærer Danmarks Naturfredningsforenings nye grundvandsekspert.