Kolmos: MRSA skal udryddes i svinestaldene

MRSA – Professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet efterlyser handling fra myndighederne og velvilje fra forbrugerne, hvis spredningen af MRSA-bakterien skal bremses.

Hans Jørn Kolmos fra SDU forklarer i filmen hvor svinebakterien MRSA stammer fra, hvordan den har udviklet sig, og hvad man kan gøre ved den.

(Se video nederst i artiklen)

- Svin smittet med MRSA 398 er ikke syge, og de fleste mennesker, der får bakterien, udvikler heller ikke symptomer. Men nogle gør, og de kan blive alvorligt syge, så det er vanskeligt at behandle dem. Under alle omstændigheder medfører store ekstraudgifter for samfundet.

Det siger professor Hans Jørn Kolmos i en videofilm, produceret af Syddansk Universitet.

- Hvis bakterien går i blodet, er det alvorligt. Så er risikoen for at dø helt op til mellem 25 og 40 procent, fortæller Hans Jørn Kolmos.

Allerede for fem-seks år siden forudså Hans Jørn Kolmos og hans forskerkolleger den udbredelse af bakterien, som vi ser i dag. I svineproduktionen blev den tæppebombet med antibiotika og udviklede resistens.

Hans Jørgens Kolmos opfordrer myndighederne til at gribe ind over for den truende bakterie.

- Det er et langt sejt træk at spole udviklingen tilbage. For det første kræver det, at fødevare- og sundhedsmyndighederne arbejder sammen og stiller krav til svineproducenterne, mener Hans Jørn Kolmos ifølge Syddansk Universitet.

Forbrugerne kommer til at betale
Ifølge ham er vejen frem at screene svinebesætningerne for smittede dyr og samtidig indføre restriktioner for handel med smittede smågrise. På den måde kan man få skabt nogle rene avlslinjer og isolere besætninger med smittede dyr.

- En omlægning af driften koster penge. Så forbrugerne må i fremtiden være parate til at betale lidt mere for svinekød, som til gengæld vil være af bedre kvalitet, siger Hans Jørn Kolmos.

SE VIDEO:

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: