Køb økologisk mad til dine børn

SPRØJTEGIFT – Fødevareminister Mette Gjerskov opfordrer os nu i utvetydige vendinger til at købe økologisk mad, hvis vi vil beskytte vores børn mod rester af kemiske sprøjtegifte.

Køb økologisk mad til dine børn, hvis du vil undgå rester af sprøjtegift. /Foto: Colourbox

- Hvis du gerne vil undgå sprøjtegift, så køb økologisk. Hvis du gerne vil mindske indtaget af sprøjtegift, så køb dansk. Der er mere sprøjtegift i de udenlandske varer, end der er i de danske, siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Fødevareministerens opfordring kommer efter en alarmerende undersøgelse fra Syddansk Universitet, som afslører, at man kan spore rester af mindst én og i mange tilfælde flere af af kemiske sprøjtegifte i de fleste børns urin.

99 procent har giftrester i urinen
Undersøgelsen omfatter 177 børn, og 99 procent havde rester af de farlige organofosfater i urinen. Organofosfater bruges til bekæmpelse af insekter og skadedyr og kan skade børnenes hjerneudvikling.

- Vi ved, at organofosfater påvirker et stof, som styrer hjernecellernes vækst, hvordan de forbinder sig, og hvordan de kommunikerer med hinanden, siger ph.d. og lektor i miljømedicin Helle Raun Andersen, Syddansk Universitet til Politiken.

Den hellige grav er ikke velforvaret
- Jeg synes, det er et mål at få så lidt sprøjtegift som overhovedet muligt i fødevarerne, og derfor arbejder vi hele tiden – også i EU – på at mindske forbruget af sprøjtegift og fremme økologi, siger fødevareministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Til Ritzau siger Mette Gjerskov:

- Sagen er den, at man har brugt sprøjtegift i mange årtier og tænkt, at den hellige grav var velforvaret. Men undersøgelser viser jo, at det skal begrænses mest muligt, og det vil regeringen også gøre.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: