Klima og energiforbrug skal med i nye øko-regler

ØKOLOGI – Økologiske varer bør omfatte regler for klimapåvirkning og energiforbrug.

Hvidbog – Det er nødvendigt at udvide og præcisere det økologiske regelsæt med bestemmelser, som omfatter klima- og energiforbrug.

Det mener Kathrine O’Doherty, Institut for Human Ernæring/Fødevaresociolog, Det Biovidenskabelige Institut ved Københavns Universitet.

- Det segment i befolkningen, vi kalder de overbeviste og Økologisk Landsforening kalder idealister, er i dag trendsættende på fødevareområdet, og økologien vil kunne fejre nye triumfer i fremtiden. Men samtidig trænger nye problemstillinger sig på, og efter min mening bliver det nødvendigt at udvide og præcisere reglerne, så også disse aspekter bliver tilgodeset. Det bliver de kommende års store udfordring for økologien, siger hun.

Blandt nogle af de mange etiske og politiske spørgsmål, der knytter sig til produktion og distribution af fødevarer, nævner hun bl.a.

  • Klimaændringer
  • Energiforbrug
  • Food miles
  • Fair trade

Tænk globalt, handl lokalt
Økologi, miljø og etik er for længst udnævnt til en megatrend, som vil styre retningen for de kommende års fødevareproduktion, og den udvikling vil efter Kathrine O’Dohertys mening blive forstærket.

- Vi ved fra bl.a. England, at folk er meget optaget af debatten vedrørende food miles og det dilemma, den rejser. Skal jeg handle lokalt og spare food miles, eller skal jeg hellere købe økologisk i det nærmeste supermarked, vel vidende, at også de økologiske varer bliver transportere sommetider den halve klode rundt, før vi kan putte dem i indkøbskurven.

I USA er der dukket nye bevægelser frem, som satser på udelukkende at spise fødevarer, som er fremstillet inden for en begrænset radius.

»100-miles-diet« og »50-miles-diet« er nogle af de begreber, der popper op i debatten. Også overvejelser om selvforsyning og biodiversitet spiller en rolle for mange mennesker.

Økologisk egnsmælk og andre lokale fødevarer vil få en renæssance i de kommende år, ligesom lokale dagligvarebutikker i stigende grad vil få lov til supplere det fælles sortiment med et større udvalg af lokale specialiteter.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: