Kina vil have fem procent af økologi-markedet

KINA vil i løbet af de kommende år forvandle sig til en nation med et højt forbrug af økologisk mad og vil samtidig øge produktionen til eksport i hastigt tempo, skriver den engelsksprogede udgave af Folkets Dagblad, People’s Daily.

Det kinesiske landbrug er intensivt, men mekaniseringsgraden er lav, og det er ofte kvinderne, der må tage sig af det hårde arbejde i marken.

Kinas landbrugsministerium forudser ifølge avisen, at Kina inden længe vil blive verdens fjerde største forbruger af økologisk mad med en indenlandsk andel på mellem en og halvanden procent, og at Kina på sigt vil kunne opnå en andel på fem procent af verdensmarkedet for økologiske fødevarer.

Allerede nu har Kina en betydelig økologisk produktion, men størstedelen går til eksport, og kun en ubetydelig del af landets egne indbyggere køber økologisk mad. Interessen er størst blandt de mest velbeslåede kinesere i Shanghai og andre storbyer.

Mere støtte

På Kinas tredje internationale messe for økologisk handel i Shanghai sidst i maj understregede en repræsentant for landbrugsministeriet, at Kina vil fortsætte med at øge støtten til den økologiske fødevareindustri, der skal udvikles kraftigt i det kommende årti.

Ifølge Zejiang Zhou, som er Kinas repræsentant i den internationale økologi-organisation, IFOAM, havde Kina ved udgangen af 2008 omlagt 1,97 mio. hektar, svarende til under en halv procent af det samlede landbrugsareal. Men planen er at udvide arealet med 20-30 procent årligt, så det økologiske areal i løbet af de næste ti år vil omfatte op mod halvanden procent af Kinas landbrugsareal.

Intensiv drift

Kinas 800 mio. bønder råder over kun ti procent af verdens dyrkelige landbrugsareal, men er alligevel i stand til at skaffe mad til 21 procent af verdens befolkning. Hver eneste lille jordlod udnyttes til det yderste, og driften er meget intensiv.

Det meste arbejde foregår ved hjælp af håndkraft, men det forhindrer ikke kineserne i at anvende store mængder kunstgødning og kemiske sprøjtegifte, der lægger et stort pres på naturen og forurener floder og grundvand.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: