Kemikalier fra skifergas flyder i oversvømmelse

SKIFERGAS – Forurenet vand lækker fra oversvømmede olie- og skifergasboringer i Colorado. Det har fornyet opmærksomheden på de miljømæssige risici, der er forbundet med USA’s skifergas-boom, skriver Ingeniøren med nyhedsbureautet Reuters som kilde.

Vandmasserne ødelægger skifergasboringer og farlige kemikalier flyder nu med vandmasserne. Billede fra EcoWatch.com

Heftige oversvømmelser har nu i dagevis hærget i Colorado og indtil videre kostet otte mennesker livet og fordrevet tusindvis fra deres hjem.

Vandmasserne har samtidig løsnet nogle af de lagertanke, der indeholder spildevand med kemikalier, der bliver brugt til boringer af skifergas, også kendt som hydraulisk frakturering eller blot fracking.

- Vi kender endnu ikke omfanget, men der er en mulighed for, at kemikalierne er løbet ud med oversvømmelserne, og det er meget bekymrende, siger Tony Ingraffea, professor i miljøteknologi ved Cornell University i New York til Reuters.

Pesticider og gødning, der flyder med vandmasserne fra store landbrugsområder, udgør også en trussel. Men udslip af kemisk affald fra den stigende skifergas-produktion i staten kan blive en ny miljømæssig udfordring for olie- og gasindustrien.

Åbne beholdere flyder over
Skifergas udvindes ved at pumpe store mængder vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at sprække skiferlagene fra hinanden.

Miljøgrupper frygter, at kemikalier som saltsyre og benzylchlorid kan forgifte drikkevandet.

Det meste af det nedpumpede vand vender tilbage til overfladen og bliver lagret ved siden af brønden. Mange steder fyldes vandet i åbne beholdere, hvilket højner risikoen for, at det kemikalieholdige vand flyder over ved oversvømmelser.

En helikopteroverflyvning af Weld County, der huser omkring 20.000 olie- og gasbrønde og er et af de værst ramte områder, afslørede væltede lagertanke ved borebrønde, ligesom lokale beboere og skifergas-modstandere har lagt stribevis af billeder og videooptagelser af oversvømmede brønde på nettet.

2000 brønde lukket ned
I staten North Dakota, der også bugner af skifergasbrønde, var smeltevand i 2010 og 2011 skyld i, at Missouri-floden oversvømmede og vaskede skifergas-kemikalier ud i nærliggende vandløb. Det fik staten til at ændre på lovene om opbevaring af spildevandet.

Indtil videre er næsten 2000 olie- og gasbrønde i området blevet lukket ifølge Colorado Oil and Gas Association. Men vandmasserne gør det svært at nå til brøndene, og konsekvenserne kan først kortlægges, når områderne igen bliver fremkommelige.

Vandmasserne fra oversvømmelserne i Colorado bevæger sig nu med floden South Platte River videre ned mod staten Nebraska.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: