Hvad er et grønt tag?

Et grønt tag eller en ­taghave er fællesbetegnelse for et tag, der helt eller delvist er dækket af planter. ­Taghaver kan anlægges på flade tage og tage med en hældning op mod 30 procent.

På billedet ses, hvordan tagmåtterne er bygget op: Øverst er Sedum-planterne. De vokser i 25-30 mm jord, som ligger på et armeringsnet. Nederst et lag fiberdug.

Man skelner normalt mellem to typer: Den intensive og den ekstensive.

Den intensive taghave
Den intensive taghave er i princippet en have oven på huset. Det har et tykt jordlag, der kan bære både træer og buske. Taghaven i Reading er en intensiv taghave med et jordlag på 30 cm. En sådan have kræver en solid og kraftig tagkonstruktion og stiller store krav til pasning og vanding. Den vejer over 500 kg/m2.

Den ekstensive taghave
Den ekstensive taghave har kun et tyndt jordlag på nogle få cm og kræver næsten ingen pasning. Beplantningen består af tørketolerant mos og Sedum (stenurter) og vejer kun 50 kg/m2.

 

Her kan du læse mere

Grønne tage har mange ­entusiastiske ­fortalere verden over. Forskere og andre ­samles jævnligt til konferencer og ­seminarer for at drøfte den nyeste udvikling inden for området, og non­profit­organisationer arbejder for at øge bevidstheden om fordele ved grønne tage og udbrede kendskabet.

Blandt nogle af de mest aktive organisationer er IGRA – International Green Roof ­Organisation, Green Roofs for Healthy Cities med base i ­Toronto og Scandi­navian Green Roofs Association, der meget naturligt holder til under Augusten­borgs botaniske taghave i Malmö.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: