Hjælp til Etiopiens tørkeramte bønder og hyrdefolk

KLIMA – En stor EU-bevilling gør det muligt for Folkekirkens Nødhjælp at gøre etiopiske bønder mere robuste over for tørke og klimaforandringer. EU har afsat 45,6 millioner kroner over tre år.

Bønder og hyrdefolk i Etiopien rammes af klimaforandringer. Regnen falder på de forkerte tidspunkter eller også falder den slet ikke. Foto: Folkekirkens Nødhjælp

Der er ikke noget, der er normalt i Etiopien længere, i hvert fald ikke når det gælder vejret. Regnen falder på forkerte tidspunkter, måske falder den slet ikke, eller også kommer den som skybrud, der skyller alting væk.

Der er brug for nye måder at gøre tingene på, for at de fattige bønder og og andre kan få en fremtid, der hvor de bor og har boet i århundreder.

En bevilling på 45,6 mio. kroner fra EU’s Trust Fund over tre år gør Folkekirkens Nødhjælp i stand til at komme bønderne i Bale-distriktet i det sydøstlige Etiopien til hjælp. Det sker i samarbejde med en række internationale og lokale partnere.

Med bevillingen kan bønder og hyrdefolk få undervisning i nye og forbedrede dyrkningsmetoder, hjælp til at optimere deres eksisterende vandressourcer, lære om bedre forvaltning af de lokale naturressourcer, modtage nye og mere tørketolerante afgrøder, få støtte og vejledning til deres forvaltning af de lokale naturressourcer og bedre dyrlægehjælp.

Men bønder og hyrdefolk skal også lære andre måder at forsørge sig selv på, når de rammes af tørke og andre katastrofer. Det sker blandt andet ved at undervise unge og kvinder i, hvordan man starter en lille forretning, inspirere til etablering af spare- og lånegrupper, hvor man sparer op i fællesskab og skiftes til at låne af kassebeholdningen, ligesom det sker ved at give de lokale håndværkeruddannelser et løft.

Kan udvide aktiviteterne
- Vi er meget glade for bevillingen, som ligger i fin forlængelse af vores udviklingsarbejde og den store katastrofeindsats efter tørken i 2015, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

- Vi har arbejdet i Bale-distriktet i mange år, og at bevillingen er tre-årig betyder, at vi kan udvide vores aktiviteter og afprøve nye metoder, der forhåbentlig skaber varige forandringer for fattige familier, som lever under meget vanskelige vilkår.

- Og en virkelig god ting ved denne type bevilling er, at vi – hvis der kommer en katastrofe i projektperioden – også kan bruge projektmidler på nødhjælpsarbejde i området, understreger hun.

Den store tørke i 2015
Under den store tørke i 2015 nåede Folkekirkens Nødhjælp omkring 315.000 mennesker med kontant nødhjælp og omkring 1000 kubikmeter robust og hurtigvoksende såsæd. Men eftervirkningerne af den katastrofale tørke i 2015 er langvarige. Selv om regnen i år har været nogenlunde, kan bønderne først høste de tidligste afgrøder sidst i oktober.

Folkekirkens Nødhjælps formål er at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv. Organisationen har sine rødder i den danske folkekirke, men arbejder der, hvor nøden er størst, uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: