Hash forringer mænds sædkvalitet

SUNDHED – Hashrygning flere gange om ugen forringer sædkvaliteten med 25 procent, viser ny forskning.

En hyggejoint et par gange om ugen forringer mænds chancer for at få børn. Foto: CC BY flickr Niyantha

Ryger du hash flere gange om ugen, får du sværere ved at få børn. Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at hashrygning flere gange om ugen nedsætter sædkvaliteten med hele 25 procent.

- Det er helt nyt, at vi har klarlagt, hvad hash gør ved sædkvaliteten hos unge, ellers raske mænd, siger professor og forskningsleder Tina Kold Jensen, til Politiken. Resultaterne er udgivet i American Journal of Epidemiology.

- Lignende studier har været foretaget med folk, man vidste havde problemer med forplantningsevnen, eller hvor deltagerne var misbrugere. Mig bekendt er det her det største studie, der er lavet, hvor deltagerne ikke i forvejen havde problemer, siger hun.

Stoffer får sædkvaliteten til at falde
Forskningen har taget udgangspunkt i de årlige militærsessioner, hvor unge mænd kaldes ind til et lægetjek. I den forbindelse kan de være med i et fertilitetseksperiment, hvor de får tjekket deres sædkvalitet.

1.200 mænd deltog i undersøgelsen, som viste, at de mænd, der røg hash mere end én gang om ugen, havde en sædkvalitet, der var 25 procent lavere end den, deres jævnaldrende havde. Tog de også andre stoffer, raslede tallet ned på 50 procent.

Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen planlægger en informationskampagne om fertilitet til gymnasierne, som også vil komme ind på euforiserende stoffers virkning på evnen til at få børn, skriver Politiken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER:

  • Søg efter relaterede artikler. Anvend søgefunktioen nederst i venstre hjørne og indtast dit søgeord.