Grøn vision vinder genklang i fattige lande

RIO+20 – Udviklingsminister Christian Friis Bach var en af hovedkræfterne, da 105 rige og fattige lande i går indgik en vigtig alliance forud for næste uges topmøde i Rio.

I går lykkedes det Danmarks udviklingsminister Christian Friis Bach og udenrigsminister Alva Baptiste fra Saint Lucia at samle 105 lande om en stærk erklæring forud for Rio+20 topmødet i næste uge.

De to var mødeledere ved EU-ACP ministermødet i Vanuatu, hvor de sammen med regeringsrepræsentanter fra 105 lande vedtog en fælles erklæring om flere af de vigtige og følsomme emner, som det endnu ikke er lykkedes at skabe enighed om i forhandlingerne op til Rio+20.

Christian Friis Bach hæfter sig særligt ved, at det stærke ønske om at styrke og udvikle grøn økonomi også vinder genklang i fattige lande.

- Den fælles erklæring understreger, at flere og flere fattige lande ikke længere ser udviklingen af en grøn økonomi som en begrænsning, men i stedet som mulighed for at skabe bæredygtig vækst og nye arbejdspladser. Det giver ny optimisme, mener han.

EU med i alliancen

Den nye alliance består af fattige lande fra Afrika, Vestindien, Stillehavet samt EU-landene. Enigheden drejer sig blandt andet om at udvikle globale bæredygtighedsmål om grøn økonomi og om at sikre stærkere globale organisationer – først og fremmest en stærk international miljøorganisation og en organisation, der kan holde øje med, om landene gør de nødvendige fremskridt i forhold til bæredygtig udvikling.

Christian Friis Bach er meget glad for, at lande med så forskellige forudsætninger og udgangspunkter kan finde sammen om stærke fælles interesser.

- En stærk fælles erklæring fra en alliance af 105 rige og fattige lande sender et markant signal til Rio-forhandlingerne på dette afgørende tidspunkt, siger han.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: