Gråhval svømmede 22.511 kilometer

GRÅHVALER: En russisk gråhval har slået verdensrekorden for den længste rejse foretaget af et pattedyr. Forskerne bag resultatet mener ikke, at hvalen har spist under sin lange rejse. En dansk forsker tvivler dog stærkt på denne påstand.

En gråhval har svømmet 22.551 kilometer på 172 dage. Det er verdensrekord. Foto: CC BY flickr wjklos

Gråhvalen har slået rekord. Den er nu det pattedyr, som foretager den længste rejse, når den migrerer, siger forskere, der står bag en ny rapport.

En gråhval af hunkøn svømmede nemlig fra Rusland til Mexico og tilbage igen på bare 172 dage. Turen strak sig over hele 22.511 kilometer og er blevet registreret ved hjælp af en satellitsender på hvalen, skriver Videnskab.dk, med henvisning til LiveScience.

Hidtil har rekorden tilhørt pukkelhvalen, som har vist sig at migrere tur/retur på ruter på ca. 16.400 km, men nu har den russiske ”Vavara” altså stjålet titlen som rekordmager.

- Hun krydsede Beringshavet, Alaskas bugter og svømmede langs det nordamerikanske kontinent for at komme ned til Baja, hvor mange af det nordlige Stillehavs dyr parrer sig, siger hovedforfatter til studiet Bruce Mate, som er leder af Marine Mammal Institute ved Oregon State University, USA til LiveScience.

Spiste hvalen ikke i fem en halv måned?
Studiet er på flere områder en øjenåbner for havpattedyrforsker Bruce Mate. For det første fordi gråhvalen ikke brugte den samme rute ud og hjem. Det tyder ifølge forskeren på, at hun kendte vejen frem og tilbage så godt, at hun ikke behøvede at orientere sig ved hjælp af kystlinien.

Derudover ser det ifølge forskeren ikke ud til, at hvalen Vavara stoppede op for at spise i løbet af hendes 5,5 måneder lange rejse.

Svært at følge hele tiden
En dansk forsker synes resultatet er imponerende, men mener dog, at det må være en overdrivelse, at hvalen ikke har spist i 5,5 måneder.

Ifølge Jonas Teilmann, seniorforsker med speciale i havpattedyr hos Institut for Bioscience, Aarhus Universitet tvivler på, at forskerne med en satellitsender har kunnet overvåge gråhvalen hele tiden.

Gråhvalerne ligger nemlig langt fra altid i vandoverfladen. De dykker ned til bunden for at spise, og der kan en satellit ikke registrere dem, da satelitter kun kan kommunikere med en sender på hvalen, når senderen er oppe i luften.

Kan tære på fedressourcer i lang tid
- Det særlige ved gråhvaler er, at de hovedsaglig spiser nede ved bunden, hvor de filtrerer bundmaterialet for små dyr og orme. Det er kun, hvis de er ude over dybt vand, at de ikke går til bunden for at spise, siger Jonas Teilmann til Videnskab.dk

Han forklarer, at gråhvaler på deres færd ofte lægger vejen forbi Alaskas kyster. Det samme har hvalen Varvara gjort. Hvalen har altså haft mulighed for at spise, hvilket den ifølge forskeren sikkert også har gjort.

- Gråhvaler kan blive 15 meter lange og veje op til 40 tons, så de kan tære på deres fedtressourcer i nogle uger eller en måned, uden at dø. Men at den ikke har spist i 5,5 måned lyder meget usandsynligt, siger forskeren ifølge Videnskab.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER:

  • Søg efter relaterede artikler. Anvend søgefunktioen nederst i venstre hjørne og indtast dit søgeord.