Fremtidens klima er her allerede

En ny bog beskriver på en overskuelig og nærværende vis, hvilke effekter klimaforandringerne fører til – og hvad vi kan gøre for både at mindske klimaforandringerne og tilpasse os dem. Professor Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet, er den ene af bogens to forfattere.

Jørgen E. Olesen er den ene af to forfattere til en ny bog om de globale klimaforandringer og hvordan, de vil påvirke vores hverdag.

Klimaforandringer er ikke noget, der kun hører en fjern fremtid til; de er her allerede. Selvom vi med øjeblikkelig virkning holder op med at udlede drivhusgasser, vil der gå mange år, inden de er væk fra atmosfæren. I mellemtiden vil drivhusgasserne blive ved med at påvirke det globale klima i en rum tid. Gør vi slet ingenting, vil effekten af drivhusgasserne fortsætte med at eskalere.

Og hvad så? Hvad betyder klimaforandringerne for dig og mig og vores hverdag i Europa? Kan vi lære at leve med dem? Kan vi stadigvæk nå at gøre noget, så kloden ikke koger over? Der findes et hav af viden på området, men meget af den viden er videnskabelig og svær at forstå. Der er hjælp at hente i en ny bog.

Der kommer til at ske ting og sager
Bogen ”Life in Europe under climate change” fortæller på en letforståelig og overskuelig måde, hvordan livet i et Europa med klimaforandringer er og bliver. Bogen er skrevet af professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet og Joseph Alcamo, chefforsker for FN’s Miljøprogram.

Allerede ved det første kig på bogens letforståelige kort, grafer og tekster kommer man hurtigt til at indse, at der kommer til at ske ting og sager i Europa. Skisportssteder i Alperne vil mangle sne, afgrøder i Portugal vil blive svedet af, veje i Polen vil komme til at stå under vand og store dele af Holland vil blive oversvømmet. Danmark går ikke ram forbi; vi kan allerede nu mærke, at der oftere er styrtregn og utilregneligt vejr.

Klimaforandringerne påvirker Europas natur og byer. De planter og dyr, der ikke kan nå at omstille sig eller flytte til områder, hvor forholdene er bedre egnede for dem, vil bukke under. Vi mennesker vil få det for varmt, for vådt eller for tørt. Vi vil konkurrere om knappe ressourcer og i nogle tilfælde være nødsaget til at flytte til helt andre områder. Uanset om vi prøver at forebygge problemerne eller skal lære at leve med dem, bliver det en dyr affære for samfundet.

Nyeste viden i bogen
Bogen anvender den nyeste viden fra FN’s klimapanel (IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change) og beskriver effekterne af klimaforandringerne i Europa, hvilke tiltag Europa tager for at nedsætte tempoet af globale klimaforandringe,r og hvordan samfundet kan tilpasse sig forandringerne.

Bogen er skrevet i et let læseligt sprog. Man behøver således ikke en længere videnskabelig uddannelse for at forstå, hvad der er op og ned angående klimaforandringer og deres effekter. Bogen er derfor velegnet til brug i skoler, for beslutningstagere, ngo’er og til den almindeligt interesserede borger.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: