Fem svenske elge skal pleje Lille Vildmose

NATUR – Efter 5000 års fravær er elgen atter tilbage i den danske natur. Fem svenske elge er blevet sat ud i i Lille Vildmose ved Aalborg.

Fem elge blev 19. november lukket ud i Lille Vildmose sydøst for Aalborg. Foto: Colourbox

Europæisk bison græsser på Bornholm og i Vorup Enge ved Randers, og ulven huserer flere steder i de jyske skove. Nu er også elgen efter 5000 års fravær tilbage i Danmarks natur.

- Det er ønsketænkning, der er gået i opfyldelse. Det er noget, vi har arbejdet med i mange år. Det er stort, siger Jens Vinge, som er skov- og landskabsingeniør i Aalborg Kommune, til DR Nordjylland.

Jens Vinge kunne torsdag slippe fem elge fri efter at have hentet dem i Sverige.

Elgene skal sammen med etablerede krondyr pleje den særlige natur i Lille Vildmose. Fredningsnævnet har tilladt, at i alt 12 elge sættes ud på et 2.100 hektar stort skovområde.

Indgår i naturligt økosystem
Ifølge professor i biologi på Aarhus Universitet Jens-Christian Svenning er det spændende, at store dyr som elge bliver genetableret i den danske natur.

- Det bliver et eksperiment, vi kan lære noget af. Først og fremmest skal elgene bruges til at spise af de tæt bevoksede træer ved mosen, og på den måde bliver det et naturligt økosystem.

- Lige nu er det mennesker, der sørger for at klippe træerne til, men det er meget bedre, at det bliver styret af naturen. Så det bliver spændende at følge, siger han til Ritzau.

Genopretning af Lille Vildmose
I løbet af de seneste fire år er der gennemført et omfattende arbejde for at genoprette naturen i Lille Vildmose.

- Elgene bliver nu et vigtigt bidrag til at genskabe et område, hvor vi tilstræber at udvikle højmosen frem mod et økosystem i naturlig balance, siger rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune Hans Henrik Henriksen til Ritzau.

Han forventer samtidig, at en voksende elgbestand vil medvirke til at profilere Lille Vildmose, som en sand naturperle og en uvurderlig attraktion – ikke kun for Aalborg Kommune, men for hele Danmark.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: