Fem millioner ekstra til økologisk eksport

ØKOLOGI – Regeringen afsætter fem millioner kroner ekstra til at fremme eksporten af økologiske fødevarer. Midlerne skal ifølge miljø- og fødevareministeren ‘fremme en markedsdrevet udvikling af økologien’ og øge danske virksomheders økoeksport.

Økologisk salgsfremstød på BioFach-messen i Tyskland. Foto: Bischof Broel

Udlandet efterspørger i stor stil dansk økologi. Eksporten var i 2013 på 1,5 mia. kroner, en stigning på 31 procent i forhold til 2012. De nye midler skal sikre økologieksportens momentum. Det sker ved at åbne en ekstra ansøgningsrunde til eksportfremmeprojekter hos Fonden for økologisk landbrug.

- Dansk økologi oplever en stor efterspørgsel i udlandet. Men selvom eksporten vokser, oplever de danske virksomheder benhård konkurrence på eksportmarkederne. Derfor afsætter jeg nu yderligere fem mio. kroner til eksportfremstød, markedsundersøgelser og øget messedeltagelse på vores nær- og fjernmarkeder, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Et økomarked i fortsat vækst
Det er ikke kun i Danmark, at vi spiser mere og mere økologi. Samme tendens gør sig gældende på verdensplan. Således er den globale omsætning af økologiske varer vokset fra 18 mia. US Dollars i 2000 til 72 mia. US Dollars i 2013. Den danske økologieksport er fortsat primært rettet mod de nære markeder, men blandt den voksende asiatiske middelklasse er der også stor efterspørgsel på dansk økologi.

Der er et voksende globalt marked, som danske virksomheder kan erobre. Men konkurrencen betyder at der stadig er behov for at understøtte de danske virksomheders eksportbestræbelser.

- Øget eksport kan skabe både vækst og arbejdspladser. Jeg har lige været i Kina, hvor den voksende middelklasse er villig til at betale helt op til 50 kroner for en liter øko-mælk. Mulighederne er store, og de nye midler skal sikre, at danske virksomheder udnytter markedspotentialet, siger Eva Kjer Hansen.

Fonden for økologisk landbrug åbner i december 2015 en ansøgningsrunde for nye eksportfremmeaktiviteter.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: