Fakler og bål for Danmarks frie kyster

NATUR – I protest mod regeringens byggeplaner ved kysterne drager tusindvis af danskere på opfordring fra Danmarks Naturfredningsforening i dag ud til de danske kyster for at tænde bål og fakler.

200 steder langs Danmarks kyster vil folk samles for at tænde bål og fakler for at markere protesten mod regeringes omfattende planer. Foto: DN

Naturelskere over hele landet vil i dag søndag klokken 17 markere protesten mod regeringens forslag til ny planlov ved at brænde bål og fakler 200 steder langs de danske kyster.

Aktionen arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening, som mener, det er ved at være sidste chance for at fortælle regeringen, at vi ikke vil have plastret vores enestående kyststrækninger til med strandhoteller.

- Vi frygter derfor det værste for vores frie kyster, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Danmarks Naturfredningsforening har samlet 135.000 underskrifter fra danskere, der ønsker at bevare vores frie kyster. Nu samler vi tusindvis af mennesker med bål og fakler. Vi håber, at befolkningens protest kan høres helt ind på Christiansborg – hos regeringen og de partier, der overvejer at lægge stemmer til regeringens forslag om at slække på beskyttelsen af vores kyster, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.


Beskyttelsen skal bevares
Allerede i november sidste år gjorde regeringen det klart, at den helt vil fjerne strandbeskyttelseslinjen i byen og i bynære områder. Uden for byerne vil regeringen give grønt lys til flere store turismeprojekter og gøre det nemmere for virksomheder at bygge nye faciliteter helt ned til vandet.

Regeringen vil også ophæve kystnærhedszonen, som er en tre kilometer bred zone, hvor kommunerne skal tage særlige hensyn til kystlandskabet, når de planlægger byggeri.

- Hvad der forhandles om lige nu, ved vi ikke. Men vores budskab er klart: Vi ønsker at bevare beskyttelsen af vores kyster, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Alle partier er inviteret til at støtte op om eventen i dag. Radikale Venstre, Alternativet, SF og Enhedslisten har alle takket ja til invitationen og vil være til stede ved bålarrangementer flere steder i landet.

Regeringens og dens støttepartier Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative Folkeparti støtter ikke aktionen.

 

Hvor: På dn.dk/friekyster findes en oversigt over alle arrangementer samt kontaktpersoner.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: