EU vil give indblik i landbrugsstøtten

LANDBRUG – EU-Kommissionen har vedtaget nye regler, der skal gøre det muligt at få indblik i, hvor meget den enkelte landmand får udbetalt i landbrugsstøtte.

Ved hjælp af en simpel søgning på en hjemmeside skal man kunne finde ud af, hvor meget Jens Hansen får i støtte til sin bondegård.

- På et tidspunkt, hvor mange medlemslandes nationale budgetter er under pres, mener jeg, det er vigtigt at informere borgerne om, hvordan støtten fra EU’s fælles landbrugspolitik bliver brugt, sagde EU’s landbrugskommissær, Dacian Cioloş, da de nye regler blev vedtaget 25. september.

EU kanaliserer hvert år en tredjedel af EU’s budget via en lang række støtteordninger til landmændene og landbrugets virksomheder. I mere end tre årtier har man diskuteret, om støtten skal afskaffes, men det er aldrig lykkedes, og landbruget modtager stadig mere end 400 milliarder kroner i årlig støtte.  Danmark modtager knap to procent den samlede landbrugsstøtte.

Tidligere har det krævet et større detektivarbejde at finde ud af, hvem der fik støtte, men nu er Kommissionen altså klar til at skabe større gennemsigtighed i systemet.

Simpel søgning på nettet

Fremover skal man blot kunne gå på nettet og ved hjælp af en simpel søgning finde ud af, hvor meget de forskellige landmænd modtager i tilskud.

Det betyder, at landmændenes navne, postnumre og kommuner skal offentliggøres på en hjemmeside  med oplysninger om, hvor mange penge de modtager fra EU. Det skal også fremgå, om det er hektarstøtte eller en anden form for tilskud.

I november 2010 blev der lukket for indblik i offentlighedens indblik i landbrugsstøtten, da EU-Domstolen gav en gruppe tyske landmænd ret i, at åbenheden overskred deres ret til privatliv.

Borgerne er for offentliggørelse

Under den nye ordning indfører man en bagatel-regel, som betyder, at landmænd, der modtager under 7.500 kroner i støtte, slipper for at få deres navne offentliggjort.

Mange landmænd slår sig i tøjret og er imod åbenheden, men den seneste måling blandt EU-borgerne viser, at 62 procent går ind for at oplysningerne om støttemodtagerne skal være offentligt tilgængelige, mens kun 22 procent er imod.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: