EU-politikere nægter at godkende Roundup

SPRØJTEGIFT – EU-parlamentarikere kræver flere undersøgelser af glyphosat. De vil vide, om aktivstoffet i verdens mest solgte sprøjtegift er kræftfremkaldende, før de siger ja til at forlænge den nuværende godkendelse, som udløber til sommer.

Flere lande er betænkelige ved at forlænge godkendelsen af Roundup for en ny 15-årige periode. Foto: Reklame for Roundup

Hvis det står til kritiske politikere i EU-Parlamentet, får den amerikanske kemi-koncern Monsanto ikke forlænget sin tilladelse til at sælge Roundup, som indeholder det problematiske aktivstof glyphosat, når den nuværende tilladelse udløber til juni.

Forlængelsen skal i givet fald gælde for en periode på 15 år. Det vil sige frem til 2031. Derfor er der meget på spil for Monsanto

Den danske regeringen med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i spidsen har tilsyneladende ingen betænkeligheder og går ind for et forlænge tilladelsen. Men en række lande som Frankrig Sverige, Holland og Italien er betænkelige. Derfor er en afstemning, som skulle have fundet sted i begyndelsen af marts, foreløbig udskudt til maj.

EU-Parlamentets miljøudvalg kræver i stedet nye undersøgelser og vurderinger, som kan belyse, om stoffet er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, før politikerne vil tage stilling til, om godkendelsen skal forlænges.

Formentlig kræftfremkaldende
Verdenssundhedsorganisationen WHO offentliggjorde i marts 2015 en videnskabelig undersøgelse i magasinet Lancet Oncology, som konkluderede, at glyphosat formentlig er kræftfremkaldende. En konklusion, som straks blev draget i tvivl af Monsanto og den europæiske kemikalieindustri.

Også EU’s fødevaremyndighed EFSA imødegik forskerne i WHO og konkluderede, at der ikke er videnskabelig bevis for, at glyphosat skulle være kræftfremkaldende, hvilket har ført til en åben strid mellem EU’s fødevaremyndighed og WHO-forskerne.

Alligevel har Arbejdstilsynet i Danmark efterfølgende klassificeret stoffet som kræftfremkaldende. Men stoffet er ikke forbudt. Det sælges stadig i almindelige havecentre og anvendes i vidt omfang i landbruget til at nedvisne græsukrudt.

DN: Godt at andre tager ansvar
I Danmarks Naturfredningsforening er man glad for, at politikerne i EU-Parlamentet har sat en kæp i hjulet på blandt andet den danske regerings planer for at få godkendt stoffet EU.

- Vi havde naturligvis helst set, at den danske regering var gået foran og havde krævet en undersøgelse af om stoffet var kræftfremkaldende, før der blev taget stilling til en forlængelse. Men når det nu ikke er tilfældet, så er det jo godt, at andre lande og politikerne i parlamentet tager ansvar, siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: