Forhandlinger om landbrugsreform i hårknude

Det cypriotiske formandskab lukkede landbrugsministrene inde, slukkede for kameraerne og lod embedsværket vente uden for dørene. Men lige meget hjalp det. Forhandlingerne om EU’s landbrugsreform rykkede sig ikke en tomme.

EU's landbrugsministre under et besøg ved Vadehavet i juni i år.

Fraværet af et nyt EU budget har konsekvenser for forhandlingerne om reformen af landbrugspolitikken. Det er tydeligt efter gårsdagens møde i ministerrådet for landbrug og fiskeri.

Her havde formandskabet ifølge fødevareminister Mette Gjerskov valgt nærmest at spærre EU’s landbrugsministre inde i flere timer. Trods alt ikke helt uden vådt eller tørt – for det var et frokostmøde – men uden embedsmænd og med slukkede kameraer, så ingen udenfor kunne følge med i forhandlingerne.

Det er et gammelkendt EU-trick, som tages i brug, når man gerne vil have forhandlingerne til at flytte sig. Men det virkede bare ikke.

Uden budget – intet forlig
Fødevareminister Mette Gjerskov siger, at det manglede budget er med til at trække landbrugsforhandlingerne i langdrag.

- På mødet blev det tydeligt, at medlemslandene ikke er indstillet på at indgå kompromisser så længe, der ikke er noget budget. Jeg oplever, at mange medlemslande sætter de grønne krav på højkant. Holdningen er, at der ikke kan blive tale om nye grønne krav så længe, de ikke ved, hvad der er at gøre godt med, siger Mette Gjerskov, der ærgrer sig over situationen.

- Vi har brug for en aftale om grøn omstilling, vi har brug for nogle beslutninger, der mindsker bureaukratiet, og så har vi brug for nogle klare meldinger til landbruget, så de ved, hvor de står, hvis reformen bliver forsinket, siger Mette Gjerskov.

Forventningerne nedjusteret
Så sent som i sidste uge var forventningen hos det cypriotiske formandskab ellers, at EU’s landbrugsministre på mødet i dag kunne blive enige om en fælles generel indstilling til landbrugsreformen. Med den i hånden ville ministerrådet kunne indlede forhandlinger med Europa-Parlamentet.

Men i lyset af sammenbruddet i forhandlingerne om EU’s samlede budget er forventningerne nedjusteret.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: