EU-lande i åben strid om sprøjtegift

SPRØJTEGIFT – Der er ikke flertal blandt EU-landene for en forlængelse af stoffet glyfosat, som er aktivstoffet i verdens mest solgte sprøjtegift Roundup.

Flere lande er betænkelige ved at forlænge godkendelsen af Roundup for en ny 15-årige periode. Foto: Reklame for Roundup

EU’s medlemslande har mandag stemt om at forlænge godkendelsen af sprøjtemidlet glyfosat. Den udløber 1. juli, men der var ikke flertal for en forlængelse, oplyser Miljøstyrelsen.

Derfor bliver forslaget om forlængelse nu sendt til EU’s appeludvalg, og det forventes at EU-Kommissionen meget snart vil indkalde appeludvalget til et møde om sagen.

EU-Kommissionen har også undersøgt muligheden for at forlænge godkendelsen administrativt uden om det politiske system. Den danske regering har givet grønt lys til at gå uden om de normale demokratiske procedurer.

Stoffet glyfosat er kommet under mistanke for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Derfor har flere lande haft svært ved at give deres støtte.

- De Grønne har kæmpet en lang og sej kamp for at stoppe brugen af roundup – nu er vi meget tæt på, siger Margrethe Auken, som sidder i EU-Parlamentet for SF.

Kommissær: Nå til enighed
EU’s kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis, opfordrede på et pressemøde onsdag medlemslandene til snart at nå til enighed om en forlængelse af den nuværende godkendelse af glyfosat, skriver Ritzau.

EU-Kommissionen mener, at forlængelsen skal gælde så længe, at EU’s kemikalieagentur, ECHA, er i gang med en ny undersøgelse af kræftrisikoen ved brug af glyfosat og senest frem til udgangen af 2017.

EU-Kommissionen lagde oprindeligt op til en forlængelse på 15 år, derefter 9 år, og efter stor ballade om, hvorvidt stoffet kan fremkalde kræft, anbefalede kommission altså onsdag blot en teknisk forlængelse.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: