Esben Lunde: Stop for nye byrder for landbruget

LANDBRUG – Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har i dag foreslået EU-Kommissionen, at et byrdestop bliver en del af EU’s fremtidige landbrugspolitik. Ministeren forestiller sig, at det skal ske i alle EU-lande »efter dansk forbillede«.

Esben Lunde Larsen: EU skal indføre byrdestop for landbruget. Foto: Claus Bjørn

EU’s landbrugspolitik bør ikke pålægge landmænd »nye byrder«, med mindre der lempes andre steder. Det skriver miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Princippet om et byrdestop i EU’s fælles landbrugspolitik har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i dag foreslået sine ministerkolleger på ministerrådsmødet i Bruxelles.

Forslaget sker efter dansk forbillede, hvor et byrdestop frem mod 2020 »skal reducere administrative og økonomiske byrder for erhvervslivet«.

- Danske og europæiske landmænd er i dag ved at drukne i kontrol og administration, og derfor har jeg i dag lagt et forslag på bordet i Bruxelles om et helt nødvendigt byrdestop i den fremtidige landbrugspolitik. Hver gang der foreslås nye byrder for vores landmænd, så bør der lempes andre steder, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.

Forslag forventes i maj eller juni
Konkret betyder det danske forslag, at et byrdestop skal indgå som et element i den strategiske planlægning, som EU-Kommissionen overvejer i forbindelse med den fremtidige landbrugspolitik.

Lige nu arbejder EU-Kommissionen på de konkrete juridiske tekster til reformen, og det ventes, at Kommissionen vil præsentere sit forslag til fremtidens landbrugspolitik i maj eller juni 2018.

Derfor er hensigten med præsentationen i idéen i dag at få Kommissionen til at tage byrdestoppet om bord i det kommende reformforslag. Herefter vil Rådet og Parlamentet skulle forhandle på baggrund af Kommissionens forslag, som efter planen skal træde i kraft i 2021.

- Der er behov for at få forenklet landbrugspolitikken, og der er behov for at få gjort erhvervets byrder mere synlige, så landmænd ikke bliver begravet i regler. Nu håber vi, at Kommissionen vil tage det med i sit forslag og så bliver det et langt sejt træk i forhandlingerne at sikre forenkling for landmændene, siger Esben Lunde Larsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: