DN: Fratag dem retten til at drive landbrug

Landmænd, der handler med ulovlig sprøjtegifte og gødning, skal fremover miste retten til at drive landbrug. Sådan lyder kravet fra Danmarks Naturfredningsforening, efter at Politiken i samarbejde med Danmarks Radio har afsløret, at handlen med ulovlige giftstoffer og gødning foregår i stor stil, og at enorme mængder forbudte kemikalier strømmer ind over grænsen.

- Det er rystende, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening og ekspert på netop sprøjtegifte.

- Kontrollen med, at vores drikkevand er rent og fødevarerne ikke indeholder for store giftrester, er baseret på tilliden til at landbruget kun bruger giftstoffer, som er godkendt til brug i DK. Så den ulovlige import betyder reelt, at vi ikke kan være sikre på at myndighederne ved om vores drikkevandet og fødevarerne er forsvarlige at indtage. Dertil kommer, at de virkemidler, folketinget vedtager for at nedbringe belastningen af sprøjtegift og næringsstoffer i natur og miljø, kan være utilstrækkelige, siger hun.
Ella Bisschop-Larsen mener, der ikke er nogen undskyldning for, at landbruget ulovligt importerer sprøjtegift og gødning og på den måde udsætter miljøet og forbrugernes sikkerhed for en helt unødig risiko.

- Det ser ud til, at der er tale om en systematisk og planlagt omgåelse af gældende lovgivning. Landbrugets organisationer bør i en fart få sat en stopper for ulovlighederne, og politikerne bør nu drage konsekvensen og fratage landmanden retten til at drive landbrug, når han vælger at gamble med vores grundvand, lyder opfordringen fra Bisschop-Larsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: