Derfor er økologisk mad sundere

MAD – Hvordan er det kommet så vidt, at vi stiltiende accepterer, at vores mad fyldes med rester af kemi, som kan gøre os syge, og at det økologiske fremstilles som et alternativ til det sprøjtede konventionelle?

 

 

 

 

 

Et af hovedargumenterne for at købe økologiske fødevarer er, at man således kan undgå sundhedsskadelig kemi i maden. Det argument holder, måske endda mere end nogensinde.

Derudover slår en britisk undersøgelse fra juli i år fast, at økologisk dyrkede afgrøder er rigere på antioxidanter og på visse vitaminer og mineraler end konventionelt dyrkede. Alligevel er det kun under ti procent af danske forbrugere, der vælger økologisk frugt og grønt, og det kan undre.

Hvis du køber et stykke dansk konventionel frugt med hjem, så er du sikker på, at få pesticidrester med i over halvdelen af den købte frugt (jf. den seneste pesticidrapport). Køber du et stykke konventionel udenlandsk frugt, så kan du finde kemirester i cirka syv ud af 10 stykker.

Cocktaileffekt
En helt ny rapport fra DTU har desuden fået flere forskere til at advare mod det stadigt stigende indhold af pesticidrester og anden kemi i vores fødevarer. De gør opmærksom på den stærkt underkendte cocktaileffekt.

Cocktaileffekten er et udtryk for den effekt, der kan opstå, når forskellige typer giftrester i kombination med hinanden øger effekten af et enkelt giftstof i organismen. Særligt gravide og børn er udsatte, men kemien udgør en potentiel sundhedsrisiko for os alle.

Det er dokumenteret, at giftrester i vores mad kan virke hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og ligeledes påvirke vores hjerner negativt. Særligt børns hjerner er sårbare, og stofferne kan bevisligt forringe børnenes hukommelse, koncentrationsevne og intelligens. Koncentrationen af kemiske rester i konventionelle fødevarer, udgør således en sundhedsrisiko.

Hvorfor reagerer vi ikke?
Hvorfor reagerer vi ikke? Hvordan er det kommet så vidt, at vi stiltiende accepterer, at vores mad fyldes med rester af kemi, som kan gøre os syge, og at det økologiske fremstilles som et alternativ til det sprøjtede konventionelle? Jeg tror, at der er mindst tre årsager hertil:

1. Vi er et tillidsfuldt folkefærd, og når vores Fødevareminister opfordrer os til at spise mere dansk frugt og grønt, så tror vi på, at det er sikkert og trygt. Vi oplyses således ikke i tilstrækkelig grad om den potentielle sundhedsrisiko, som konventionel frugt og grønt kan udgøre.

2. Når vi handler ind i landets supermarkeder, så fremstår de store valitetsforskelle imellem konventionelle og økologiske fødevarer ikke klart. Prisen på økologiske produkter er som regel højere, men forbrugeren modtager ikke viden om, hvad de reelt får mere for deres penge, eller rettere ikke får. Mit forslag er derfor, at konventionelle fødevarer mærkes med gule labels, der tydeligt angiver navnene på samtlige kemiske substanser, som er indgået i produktionen. På den måde modtager danske forbrugere klokkeklar information, som sætter dem i stand til at træffe det for dem rigtige valg.

3. Udarbejdelse af officielle kostråd, anbefalinger og forskning i mad udføres i dag i samarbejde med fødevareindustri og landbrug. Derfor har monetære interesser i mange år domineret på bekostning af folkesundheden. Det er for mig at se afgørende, at sundhed sættes øverst på dagsordenen, så uvildig forskning og professionel sundhedsoplysning bliver standard.

Eksisterer der et dybtfølt ønske om at højne folkesundheden, fra såvel politisk som industriel side, så kommer vi ikke uden om økologiske og næringsrige fødevarer som nødvendig basis for kropslig balance og sundhed. Igangsættes ovennævnte tiltag, vil de i kombination med nul moms på økologi, kunne ændre forbrugeradfærd på et splitsekund. Det vil uden tvivl tjene såvel den almene sundheds interesse som genvinde danskernes glæde ved gode måltider, tilberedt af de allerbedste råvarer.

Indtil da, vælg de økologiske produkter, når du er ude at handle, så er du sikker på, at få fødevarer uden kemi med hjem. De smager bedre og indeholder oveni købet flere sunde næringsstoffer.

Anette Harbech Olesen er forfatter til bøgerne Syv sunde skridt og Den glutenfri kogebog. Blogger om mad og sundhed på www.madforlivet.com, hvor du kan læse mere om cocktaileffekt og økologi.

Opskrift

Du kan finde opskriften på en velsmagende blomkålssalat helt uden pesticider her: Blomkålssalat

Kilde: http://csanr.wsu.edu/m2m/papers/organic_meta_analysis/bjn_2014_full_paper.pdf

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: