Dansk landbrug forsinker igen udfasning af zink

LANDBRUG – Landbrug & Fødevarer er bekymret over over, at EU-Kommissionen vil udfase anvendelse af zink til medicinsk brug i svineindustrien. Et forbud vil reducere forbruget med en tredjedel.

Zink anvendes for at forebygge diarré hos smågrisene, som er et udbredt problem, blandt andet fordi smågrisene fravænnes for tidligt for at få en effektiv produktion med mange grise per årsso. Foto: Colourbox

Af Søren Wium-Andersen, biolog, cand. scient.

Det Europæiske Medicin Agentur, EMA, fremsendte i december 2016 en anbefaling til EU-Kommissionen om at forbyde anvendelsen af medicinsk zink, som agenturet i 2015 havde godkendt anvendelsen af.

Baggrunden for forbuddet er, oplyser EMA til Feednavigator, at agenturet har fået kendskab til den danske rapport fra DCE fra oktober 2015, der viser, at der er fundet bekymrende mængder af zink på landbrugsarealer, som i størrelse svarer til Fyn.

Et forbud mod medicinsk zink vil reducere zinkforbruget i den danske svineindustri med en tredjedel.

Lobbyister udtrykker bekymring
En række industrier og den europæiske landbrugsorganisation Copa Cocega har rettet henvendelse til Kommissionen og udtrykt bekymring over EMA’s anbefaling.

Henvendelsen fra Copa Cocega er foranlediget af Landbrug & Fødevarer, kan man læse på L&F´s hjemmeside.

Derfor har EMA på et møde den 19. januar 2017 udpeget et nyt assessment team, som skal gennemgå og revurdere det oprindelige dokumentationsmateriale samt evt. supplerende materiale.

EMAs procedure forventes at være afsluttet i marts måned.

Det er således endnu engang lykkedes for landbruget at forsinke en reduktion af landbrugets forbrug af zink, der alene anvendes for at tilpasse dyrene til et produktionssystem, som dyrene har vanskeligt ved at tåle.

Anvendelsen af medicinsk zink er stigende
Opgørelsen over mængden af anvendt medicinsk zink har været stagnerende siden 2010 oplyste Fødevarestyrelsen i 2016. Styrelsen har nu erkendt, at oplysninger er forkerte, skriver Ing.dk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: