Danmark gjorde et godt forsøg i Doha

De grønne organisationer anerkender den danske energi- og klimaministers indsats under forhandlingerne på FN’s klimatopmøde i Doha.

Mange presser på for at få politikerne til sætte mere aktivt ind mod klimaforandringerne. (Foto: CC The Verb/Laura Owsianka via Flickr)

Danmark forsøgte i slutfasen af COP18 at sætte fokus på behovet for at skærpe landenes klimamål i de kommende år. En indsats der er helt afgørende, hvis de værste klimaændringer skal undgås. De vedtagne tekster indeholder sporadiske formuleringer om dette, men de er hverken præcise eller forpligtende nok, mener 92-gruppen, der er et samarbejde mellem danske udviklings- og miljøorganisationer.

- Martin Lidegaards initiativ var godt og rigtigt. Det globale udslip af drivhusgasser stiger og stiger, mens politikkerne snakker og snakker. Der er brug for handling nu, og det er ærgerligt, at det danske forslag ikke fik en bedre skæbne, siger John Nordbo fra WWF Verdensnaturfonden.

Kurs mod større temperaturstigninger
I den seneste tid har rapporter fra blandt andre Verdensbanken og UNEP vist, at vi har kurs mod en temperaturstigning på fire grader i dette århundrede.

Hvis ikke udledningen af drivhusgasser topper i løbet af få år, vil det være stort set umuligt at holde det politiske løfte om, at gennemsnitstemperaturen maksimalt må stige med to grader, siger energi- og klimaminister Martin Lidegaard.

- Det er helt afgørende, at vi snart får taget beslutninger, der sikrer, at vi kan holde vores politiske løfter. Derfor glæder jeg mig over, at vi har slået fast, at klimakonferencen i 2014 skal handle om, hvordan vi begrænser udledningen af drivhusgasser inden for de nærmeste år – for eksempel gennem energieffektiviseringer og ved at fjerne støtten til fossile brændstoffer, siger Martin Lidegaard.

- Alligevel der er ingen tvivl om, at det sværeste stadig ligger foran os. Skinnerne er lagt ud, men vi skal stadig få toget til at rulle, siger han.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: