Caribien blev hårdt ramt af Sandy

Monsterstormens konsekvenser i Caribien stadig ikke beregnet. Indtil nu er der rapporteret om 71 døde i regionen, de fleste i Haiti.

Haiti blev hårdt ramt, da Sandy passerede 25. oktober. (Foto: FN)

Her er sult og sygdom i Haiti sandsynlig, og landet ventes at måtte bede om international nødhjælp. Landet er den vestlige verdens fattigste, og der har allerede i flere måneder været gadeuro på grund af fødevarepriser. Stormen vil kun gøre forsyningerne sværere.

Her et par år efter det dødbringende 2010 jordskælv i Haitis hovedstad bor en halv million stadig i telte. Deres livsforhold er beskadiget af regn og blæst. Det mens at 18.000 fattige familier nu igen er hjemløse.

Landbruget led
Sandy var en orkan over Caribien og den medførte massiv skade på landbruget i den sydlige tredjedel af Haiti. Samtidig medfører ødelæggelserne af dårlige vand og sanitære installationer større fare for nye udbrud af kolera.

Der faldt omkring en halv meter regn på 24 timer. I haitis sydlige del er 70 procent af markerne ødelagte. Det var den del af landet, der ikke blev ødelagt af jordskælvet.

Siden 2010 har 600.000 haitianere haft kolera og 7.400 er døde af sygdommen.

Flere små lande
På den caribiske ø styrtregnede det i tre døgn, og indtil videre er der konstaeret 54 dødsfald, beretter nyhedsbureauet Reuters. Floder er svulmet op, veje og broer er styrtet sammen og folk er fanget i jordskred. Nabolandet, Den Dominikanske Republik, led også skade. De to lande deler øen Hispaniola.

Selv om orkaner er relativt ofte forekommende i Caribien er det ekstra uheldigt, når flere rammer samme sted. Orkanen Isaac i august ødelagde store områder med bananer og andre afgrøder. Sandy fulgte trop, lagde resten ned og raserede bøndernes lagre.

Jamaica fik også en gang tæsk af orkanen, hvor bananplantager blev raseret. I Cuba, der næsten hvert år altid raseres af orkaner, gik det ud over 200.000 hjem og landets kaffeplantagerne. Her er der rapporteret om 11 tabte menneskeliv. Bahamas ser ud til at have lidt skader for over to milliarder kroner.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: