Børn får for meget slik og junkfood

MAD: Danske børn får for meget slik og junkfood i weekenden. Det øger risikoen for, at de udvikler diabetes og hjertekarsygdomme, viser nyt studie.

Børnene bevæger sig mindre, sover mere uregelmæssigt og spiser mere usundt fredag, lørdag og søndag. Foto: Colourbox

Danske børns sundhedsprofil er dårligere efter weekenden end før weekenden. Formentlig fordi børnene spiser for meget slik og junkfood, bevæger sig for lidt og sover for dårligt fredag, lørdag og søndag.

Det viser et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Mens der er stort fokus på hverdagen med sund mad i institutionerne og motion i skoletiden, peger resultaterne i retning af, at vi har undervurderet weekendens betydning for børns sundhed.

Mere slik og mindre motion i weekenden
Fra tidligere studier ved vi, at børns adfærd i weekenden er mere usund end i løbet af hverdagene. Børnene bevæger sig mindre, sover mere uregelmæssigt og spiser mere usundt fredag, lørdag og søndag. Tidligere har vi dog ikke vidst, om dette kunne aflæses i børnenes risikomarkører for at udvikle hjertekarsygdomme og diabetes. Men det ved vi nu, siger forskerne.

Det nye studie, der er foretaget i regi af Forskningscenter OPUS ved Københavns Universitet over en ni-måneders periode, har taget 2.200 blodprøver hen over ugens fem hverdage på over 800 danske børn fra landets 3. og 4. klasser.

Blodprøverne blev blandt andet analyseret for det farlige fedt, triglycerid, og insulin, hvor højere niveauer anses for at være en tidlig risikomarkør for udvikling af henholdsvis hjertekarsygdomme og diabetes adskillige år ude i fremtiden.

Bekymrende resultater
Resultaterne er bekymrende, siger ph.d. Mads Fiil Hjorth, der forsker i fysisk aktivitet, søvn og fedme ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

- Niveauerne var højest om mandagen, hvor børnene havde hele 28 procent højere triglycerid og 35 procent højere insulin i deres blod i forhold til om fredagen. Herefter faldt de så gradvist hen mod fredag, forklarer han.

Studiets opbygning sandsynliggør, at det er børnenes levevis, der resulterer i, at deres sundhedsprofil bliver dårligere i løbet af weekenden. Studiet har dog ikke dykket ned i, hvad der specifikt har den negative effekt.

Vær opmærksom på mad, leg og søvn
Mange forældre går op i, at deres børn har en ordentlig madpakke med i skole og får dyrket motion i hverdagen. Men samtidig er der en tendens til, at børns adfærd ’gives fri’ i weekenden, hvilket på mange måder er rigtig positivt, understreger professor i børneernæring Kim Fleischer Michaelsen.

- Børn trænger jo ligesom os voksne til at slappe af i weekenden. Men når vi nu kan se, at de markører, man bruger til at bestemme risikoen for udvikling af diabetes og hjertekarsygdomme, er meget højere hos børnene lige efter weekenden, er der grund til at være opmærksom på hvad børnene spiser, hvor meget de leger og hvor meget de sover, også fredag, lørdag og søndag, siger han.

Forskerne ved dog ikke, hvad dette dyk i sundhedsprofilen efter weekenden betyder for børnene på lang sigt.

- Jeg synes ikke, man skal forbyde fredagsslik og lignende festligheder, ligesom vi andre jo godt kan lide at drikke vin og spise gode desserter i weekenden, men det behøver måske ikke at strække sig over fredag, lørdag og søndag, hvilket næsten er halvdelen af ugens dage, tilføjer han.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: