Så er det forår: Bøgen er sprunget ud

FORÅR – Det er blevet rigtigt forår. Bøgen er sprunget ud, og meteorologerne lover i dag lørdag stedvis op mod 20 graders varme.

Det første bøgetræ i statsskovene er sprunget ud. Det vokser på en lun plet med masser af sol kun 100 meter fra bredden af Vejle Fjord. Foto: Naturstyrelsen

Efter lang tids utålmodig venten er det endelig blevet rigtigt forår. Et bøgetræ i den frodige Grund Skov ved Vejle er allerede sprunget ud, fortæller Naturstyrelsen. Det er den første, lysegrønne bøg i statsskovene. Træet vokser på en lun plet med masser af sol kun 100 meter fra bredden af Vejle Fjord.

- De bøgetræer, der springer ud nu, vokser på lune, godt beskyttede pletter i skovene. Samtidig har de første træer nedarvede gener, der fortæller træet, at det er smart at springe tidligt ud, fordi det giver en lang vækstsæson. De træer, der venter lidt længere, har til gengæld mindre risiko for at få de nye blade skadet af forårets nattefrost, siger skovfoged Torsten Bachmann Christiansen fra Naturstyrelsen Driftscenteret.

Et par dage tidligere i år
Bøgen i Grund Skov er i år sprunget ud nogle dage tidligere, end den plejer. Normalt sker det først i midten af april. Ud over bøgen i Grund Skov melder Naturstyrelsen om bøgetræer flere steder på Fyn, der er sprunget ud den sidste uges tid.

Grund Skov og de øvrige skove langs de østjyske fjorde er ofte blandt de første til at kunne fremvise lysegrønne bøgetræer. De fleste andre steder springer bøgeskoven først ud i de sidste dage af april og i begyndelsen af maj.

Man siger, at bøgen er sprunget ud, når de nye blade fylder mere end en tokrone, og når der er udsprungne knopper på flere af træets grene.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: