Bliv klimavenlig med grønt og groft

Spis årstidens grove grønsager. Så kan du leve sundere og klimavenligt på samme tid. En ny undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen viser, at årstidens grove grønsager og kartofler mindsker klimabelastningen.

Rødbeder og andre grove grønsager er klimavenlig mad.

Den nye rapport anbefaler bl.a. helt konkret, at du kan begrænse dit klimaaftryk ved at vælge sæsonens danske frugter, grønsager og frilandsprodukter, som ikke kræver opvarmning af drivhus.

Den nye undersøgelse går flot i spænd med kostanbefalingerne om, at du bør spise 600 gram frugt eller grønt om dagen.

5000 gode grunde til 6 om dagen

Undersøgelser viser, at frugt og grønt formindsker risikoen for kræft og hjerte-kar-sygdomme, og at der i frugt og grønsager er over 5000 forskellige stoffer.

Præcis hvilke stoffer, der giver den gavnlige effekt på helbredet, ved man ikke. Sandsynligvis er der tale om et samspil mellem mange faktorer. Men en ting er sikkert – groft og grønt er sundt – og nu ved vi også, at kartofler og gulerødder er klimavenlige.

Groft grønt i sæson

Lige nu er der sæson for bl.a. blomkål, sommerhvidkål, ærter, gulerod og rødbeder. Find inspiration til et stort udvalg af spændende retter på Fødevarestyrelsens hjemmeside

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: