Økologien fik fremgang i Holland

ØKOLOGI – De økologiske forbrugere købte 13,3 pct. flere øko-varer i 2007.

Det bugner med økologiske grøntsager på en af de centale torvepladser i Amsterdam. Foto: Ulla Skovsbøl

Hollandske forbrugere spenderede sidste år 13,3 pct. flere penge på økologiske fødevarer end året før, viser nye tal.

Holland har fastsat et mål om, at ti pct. af landbruget i 2010 skal være omlagt til økologisk, men interessen blandt landmændene er begrænset, og indtil videre er kun 2,5 pct. af landbruget omlagt til økologisk drift uden pesticider og kunstgødning.

Økologien har aldrig fået det samme folkelige gennembrud som i Danmark og Tyskland, hvor de store butikskæder profilerer sig på økologiske varer og konkurrerer på livet løs om kundernes opmærksomhed.

Trives bedst på torvet
I Holland trives økologien stadig bedst på torvepladser og i specialbutikker, hvor man til gengæld kan finde et rigt udvalg af både kød, ost, mælk og grøntsager af høj kvalitet.

Mange økologiske importvarer, der ender på danske butikshylder, kommer fra Holland, men det er fordi hollænderne er dygtige handelsfolk. Amsterdam er verdens største havn, og det gør byen til et knudepunkt for den økologiske handel i Europa.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: