Mobile Haver og COOP lærer børn om mad

SKOLEHAVER – Ti skoleklasser fra pilotprojektet Mobile Skolehaver i Skanderborg Kommune fejrer et vellykket samarbejde med COOP med sund-pizzafest i Brugsen og Kvickly.

Eleverne fra tre skoler i Skanderborg Kommune har brugt Kvickly og SuperBrugsen som udvidet læringsrum i forbindelse med Mobile Skolehaver. Her er det elever fra Bjedstrup skole, som besøger Kvickly i Ry. Foto: Henrik Bjerg

Onsdag den 5. oktober er Store Pizzadag for ca. 250 elever fra tre skoler i Ry og omegn. De skal på skift lave pizzaer med kartofler og gulerødder uden for SuperBrugsen og bage dem i butikkens store bake-off-ovn.

Bagefter fejrer de afslutningen af første sæson med det nye koncept Mobile Skolehaver i Skanderborg Kommune med udendørs lege og konkurrencer foran Kvickly i Ry. Butikkens kunder får også mulighed for at høre mere om Mobile Haver og se elevernes plancher med billeder og fortællinger fra havearbejdet.

Tre skoler på butiksbesøg
Tre skoler i den gamle Ry Kommune – Mølleskolen, Gudenåskolen og Bjedstrup Skole – har hele året haft en helt særlig dimension i deres arbejde med de mobile skolehaver: Fra april til oktober har de med jævne mellemrum henlagt undervisning til de lokale COOP-butikkerne SuperBrugsen og Kvickly i Ry.

Undervisningsforløb i butikkerne er udviklet i et tæt samarbejde mellem skolerne, butikkerne og foreningen Mobile Haver, og i butikkerne har personalet hjulpet lærer og elever med at give skolehaveprojektet et særligt fokus på økologi, madens vej fra jord til bord og nye smagsoplevelser.

Vellykket samarbejde
Samarbejdet er lykkedes over al forventning, vurderer Pernille Benzon, projektleder i Mobile haver.

- Vi har set, at både sanseoplevelser, mødet med butikspersonalet og arbejdet med opgaver har skubbet til nysgerrighed og læring hos eleverne, og det er lige hvad vi havde ønsket os, siger hun.

- Vores vision var, at eleverne dels skulle få viden om at så, dyrke og høste grønsager og lave mad af dem i fællesskab, dels at de skulle forstå grønsagernes vej fra havekasse til indkøbskurv og bruge butikken som læringsrum. Det er lykkedes både med indskolingselever fra 2. klasse og de større elever fra mellemtrinnet, siger Pernille Benzon.

Projketleder Pernille Benzon betegner samarbejdet med COOP som en succes og en opfyldelse af Mobile Skolehavers vision. Foto: Henrik Bjerg

Butikken som læringsrum
På Mølleskolen i Ry er Margrethe Bro Raedkjær en af de lærere, som har engageret sig mest i Mobile Skolehaver.

- Som lærer har jeg fået en masse ud af projektet og af koblingen mellem at være på skolen og samtidig bruge lokale butikker som supplerende læringsrum, siger hun.

Margrethe Bro Raedkjær har været involveret i projektet sammen med 2. klasse. Hun vurderer, at butiksbesøgene har givet børnene ekstra udbytte af at være med i Mobile Skolehaver.

- De Mobile Skolehaver har været en fantastisk måde at være sammen med eleverne på for mig som lærer, og for dem har det giver unik læring selv at dyrke grønsager og krydderurter. Men det har også været guld værd med den ekstra dimension, hvor eleverne har været i butikkerne, undersøgt hvad der kan spire, taget det med hjem og har afprøvet det eller sammenlignet deres egne afgrøder med dem i butikken, siger hun.

COOP glad for samarbejdet
»Vores radiser er større end Jeres – og smager anderledes. Hvordan kan det være?« – »Kan man spise radiser på pizza?« – »Er vores radiser mere økologiske, end jeres?«

Det er nogle af de spørgsmål Margrethe Raedkjæres 2. klasse fra Mølleskolen stillede personalet i Kvickly, da de kom for at vise deres egene radiser frem.

I forbindelse med projektet har børnene også skrevet logbøger og øvet sig i at beskrive deres oplevelser under overskriften »Skolehaver og børnestavning giver grønne fingre«, og som en af eleverne skrev om sammenligningen mellem klassens egne radiser og Kvicklys: »Vi har vajet i Kvickly og vos økoglokise radiser va stoer og de va meget stake.«

Enkelte gange blev personalet sat skakmat af børnenes mange spørgsmål, men Kvickly Rys direktør Torben Andreassen er alligevel meget tilfreds med eksperimentet.

- Hos Kvickly og SuperBrugsen har vi været utroligt glade for samarbejdet med skolerne. Det har været dejligt at opleve, hvor nysgerrige eleverne har været, og hvor mange spørgsmål, de har haft til vores hverdag i butikken, varesortiment, opbygning af butikken, siger Torben Andreassen.

- Det er også en god måde for os at skabe tætte relationer til lokalområdet og for at få sat mere fokus på økologi, gode smagsoplevelser og lokale leverandører. Vi har været på besøg på skolerne og oplevet, hvor engagerede de er omkring dét at dyrke egne grønsager og lave mad af dem. Det er et godt projekt, som vi fortsat gerne vil støtte op om, siger Kvickly-direktøren.

Go Cook og solbåd til høstfest
Samtidig med Mobile Skolehavers høstfest, holder COOP et andet skolearrangement i Ry.

COOPs mobile GoCook-køkken holder på pladsen foran Kvickly, og elever fra en af femte-klasserne på Mølleskolen vil sammen med frivillige lave pizzaer og uddele smagsprøver til de besøgende.

Der bliver også mulighed for at få en tur med skoleskibet Kvickly, et soldrevet skib, som lægger til kaj ved marinaen i Ry i anledning af høstfesten.

Ulla Skovsbøl, som har skrevet artiklen, er selv med i projektet Mobile Skolehaver og redaktionen for OrganicToday.dk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: