Interessen for fælleshaver spirer frem

Mange unge i storbyerne dyrker grønsager og fælleskab i store fælleshaver. Her er det fælleshaven i Beder ved Aarhus, som fordeler komposten. Foto: Helga Voigt

FÆLLESHAVER – Interessen for at dyrke grønsager og andre spiselige planter sammen med andre breder sig i en række vesteuropæiske storbyer som New York og London, hvor Community Food Gardens er blevet populære blandt unge, der har lyst til grønt fællesskab og jord under neglene.  Også i Danmark skyder en række større og mindre fælleshaver frem.

Det er baggrunden for, at en kreds omkring Miljø- og EnergiCentret i Høje-Taastrup med havebrugskonsulent Aiah Noack i spidsen har taget initiativ til et fælles seminar, der afholdes i et af væksthusene på Grennessmindes økologiske gartneri på Snubbekorsvej 18. Det sker 22. marts.

Seminaret er kommet i stand på baggrund af en grundig research. Aiah Noack har besøgt en række fælleshave-initiativer i både Danmark og i England. På seminaret fortæller hun om sine erfaringer og vil på den måde forsøge at inspirere andre til at komme videre.

- Der bliver også en hel række praktiske tips og råd om, hvordan man kommer videre. Hvordan man for eksempel finder et ledigt stykke jord ved at henvende sig til kommunen eller en lokal jordejer. Vi skal også se på, hvordan man laver vedtægter for en fælleshave, fortæller Aiah Noack.

Fantasilater og kokkeevent
Hun vil blandt øse af erfaringerne fra en fælleshave, som ligger på arealerne på det økologiske gartneri, Grennessminde i Tåstrup, hvor hun er projektleder og fundraiser.

- Her har vi både have, udekøkken, stisystem og så har vi et herligt projekt, hvor vi dyrker 200 forskellige haveplanter, som kan prøvesmages ved et kokkeevent, vi holder sidst på sommeren, fortæller Aiah Noack.

Kokkene skal dyste om at komponere velsmagende salater med mindst 25 forskellige ingredienser.

Gæsteforelæser på dagens seminar i Tåstrup vil være Karl Henning Mikkelsen fra Brande, som har dyrket sin jord biodynamisk i en menneskealder. Han vil fortælle om de helt ekstraordinære dyrkningserfaringer han har høstet, og som han har overført til stor nytte for en meget gold ukrudtsmark ved Skive, der på én sæson er blevet forvandlet til en frodig grønsagsmark.

Karl Henning løfter sløret for de råd, som Højslev Fællesmark fik fra ham, da initiativtagerne skulle i gang.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: