Høj efterspørgsel bremser prisfald på økologi

ØKOLOGI – Prisen på økologisk frugt og grønt er faldet markant, men den voksende efterspørgsel blokerer for tilsvarende prisfald på økologisk kød og mælk.

Økologisk frugt og grønt er blevet markant billigere, men det er blevet dyrere at købe økologisk kød. Foto: Økologisk Landsforening

Det er billigere at være økologisk forbruger end for blot et år siden. Det viser et pristjek, som Danmarks Naturfredningsforening har lavet.

I gennemsnit er de økologiske produkter blevet otte procent billigere siden sommeren 2014, da DN første gang svingede dankortet for at tjekke priser på udvalgte økologiske produkter i SuperBrugsen.

Første pristjek blev foretaget i sommeren 2014, og nu har DN igen været på indkøb.

- Efter at Coop i 2015 lovede en prisnedsættelse på 200 millioner kroner om året på økologi, besluttede vi håbefuldt at gentage eksperimentet med indkøb til en gang kylling i karry. Og denne gang var det gode humør stadig intakt efter at have brugt dankortet. De økologiske varer på vores indkøbsliste var nemlig i gennemsnit otte procent billigere end i 2014, fortæller Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Priserne på frugt og grønt er faldet betydeligt, mens priserne på kød og mælk er er stabile eller svagt stigende.

Prisen afhænger af årstiden
Priserne på frugt og grønt er generelt set faldet, men der er en meget stor prisvariation afhængigt af årstiden. Det er altså dyrere at købe et økologisk æble om sommeren, inden sæsonen begynder.

- Hvis man kigger på frugt og grønt, så varierer prisen utroligt meget afhængig af årstiderne og sæsonerne. I Danmark er æbler for eksempel billigst i november. Lige op til den danske sæsonstart er de økologiske frugt- og grøntvarer dyrest, forklarer Thomas Roland, CSR-chef i Coop.

Større efterspørgsel betyder dyrere kød
Selv om det er blevet billigere at købe økologisk frugt og grønt, skal man ikke regne med at spare på budgettet, hvis man køber økologisk mælk og kød.

Prisen på økologisk mælk er ret stabil og har stort set ikke ændret sig siden sommeren 2014, men til gengæld er økologisk kød blevet langt mere populært end tidligere, og det smitter af på prisen.

- Prisen på kød er steget på grund af efterspørgslen. Danskerne vil have mere og mere økologisk kød. Det betyder, at der ikke altid er varer nok i forretningerne, og at vi må betale mere for at få varerne hjem. Derfor falder prisen altså ikke, siger Thomas Roland.

Selv om prisen på økologisk mælk er stort set uændret, falder priserne på den konventionelle mælk. Dermed vokser prisforskellen.

- Den konventionelle mælk er faldet i pris, mens den økologiske har holdt niveauet, og derfor synes forskellen større. Derfor kan forbrugerne også opleve det som om, at priserne stiger, forklarer Thomas Roland.

Kan ikke få varer nok
Når efterspørgslen på de økologiske varer stiger, og udbuddet fra producenterne ikke kan følge med, så kan prisen ikke sættes ned.

Allerede sidste år oplevede COOP, at efterspørgslen voksede dem over hovedet.

- Efter at vi i første kvartal i 2015 satte de faste priser ned på alle vores økologiske varer, er vores salg steget med mere end 10 procent, og på visse varegrupper er salget eksploderet. Det har medført, at vi på nogle områder, som for eksempel kød, allerede nu ikke kan få varer nok, lød det fra food-direktør Jens Visholm i sommeren 2015.

Dyrevelfærd koster
Især kød fra økologiske kyllinger er vanskeligt at gøre billigere. De økologiske producenter skal leve op til en lang række krav, som resulterer i markante forbedringer for dyrenes velfærd, men det koster naturligvis i den sidste ende, når kyllingen ligger i køledisken i supermarkedet.

Også foderet til de økologiske kyllinger er dyrene. Mens en konventionel kylling typisk er fodret med billigt genmodificeret foder, er GMO-foder bandlyst i hele den økologiske fødevarekæde. De økologiske kyllinger bliver heller ikke pacet frem og lever derfor dobbelt så lang tid som deres industrielt opdrættede artsfæller.

Økologi er godt for kyllingerne, men koster ekstra arbejde, anstrengelser og penge både for landmændene og forbrugerne. Omvendt kan industriel produktion levere et billigt produkt ved at skippe alle mellemregningerne til miljø og dyrevelfærd.

- Økologisk korn til foder er dyrere at producere, og økologiske kyllinger lever et sted mellem 63 og 75 dage, mens de konventionelle kyllinger kun lever i godt en måned. Desuden går de i mindre flokke og har meget mere plads. Det gør, at øko-kylling er så dyrt at købe, forklarer Thomas Roland.

Betal ekstra og spis mindre kød
Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i DN, har opskriften på, hvordan vi får den billige økologiske mad med hjem, mens vi venter på, at flere landmænd omlægger til økologisk drift.

Hendes budskab er klart og tydeligt: Vi skal droppe kødfråseriet og være villige til at betale ekstra for den gode vare.

- Den letteste måde at gøre økologi-indkøbet billigere på er at spise mindre kød. Man kan for eksempel have en ugentlig kødfri dag. Det handler i virkeligheden om at finde de gamle husråd frem fra den gang, hvor mad faktisk var dyrt, siger Rikke Lundsgaard.

Betal den reelle pris
Hun forklarer, hvordan vi som forbrugere er nødt til at vænne os til tanken om, at den gode, rene råvare koster.

- Vi er blevet så vant til, at mad kun udgør omkring 10 procent af vores indkomst, og så ser det økologiske kød pludseligt så dyrt ud. Vi skal også selv være villige til at betale det, det koster at passe på vores omgivelser, siger Rikke Lundsgaard.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: