Flertal: Forbyd sprøjtegift i haven

Et stort flertal i befolkningen vil forbyde brugen af kemiske sprøjtegifte i private haver. Det viser en opinionsundersøgelse, fortaget af Gallup for Danmarks Naturfredningsforening.

To ud af tre går ind for at forbyde brugen af sprøjtegifte i private haver.

Ifølge undersøgelsen, der blev offentliggjort før sommerferien, svarer to ud af tre, at de er enige eller overvejende enige i, at sprøjtegifte i private haver skal forbydes af hensyn til natur og miljø.

Naturfredningsforeningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, er meget positiv over resultatet:

- En privat have er til for fornøjelsens skyld og skal derfor ikke være et sted, hvor det er nødvendigt at sprøjte. Det kan sagtens lade sig gøre at få en flot have uden at bruge gift, men det kræver, at haven bliver indrettet efter den indsats man gider lægge i den. Hvis man hellere vil ligge i hængekøjen end luge, så skal der måske bare plantes græs, siger hun.

Information er vejen frem

Miljøminister Ida Auken er enig i, at der ikke er nogen grund til at bruge sprøjtemidler på privat grund men mener, at information er vejen frem:

- Jeg er på vej med en sprøjtemiddelstrategi, som ikke alene strammer reglerne for privates brug af sprøjtemidler, men også sætter ind med øget information til haveejerne. Vi skal give haveejerne gode råd til, hvordan de kan fjerne mælkebøtter eller brændenælder i haven uden brug af sprøjtemidler – og muligheden for at vælge de mindst belastende midler. Og vi skal hjælpe dem til, at de bruger sprøjtemidlerne korrekt, så hverken grundvand eller drikkevand bliver forurenet, siger Ida Auken, der på grund af EU’s regler ikke kan forbyde sprøjtegiftene.

Strategien forventes klar i løbet af efteråret 2012.

Aftale om et forbud

Som et alternativ til lovgivning foreslår Ella Maria Bisschop-Larsen, at miljøministeren indgår aftaler med eksempelvis Haveselskabet og diverse grundejerforeninger, der skal sikre, at medlemmerne ikke bruger sprøjtegifte.

Tidligere miljøminister, Svend Auken, indgik i 1998 med succes en lignede aftale med kommuner, amter og staten om sprøjtegifte på offentlige arealer. I perioden 1995-2010 er det offentliges forbrug faldet 88 %.

Miljøminister Ida Auken tror dog ikke på, at en aftale er en mulighed.

- Danske haveejere er jo langt fra alle organiseret i foreninger, og jeg tror, det vil blive administrativt tungt. Jeg tror, det er langt mere effektivt med informationskampagner til private, så de får gode råd til, hvordan de kan fjerne mælkebøtter eller brændenælder i haven uden brug af sprøjtemidler – og mulighed for at vælge de mindst belastende midler, siger hun.

I 2010 blev der solgt 60,2 tons aktivstof til brug i private haver. Selvom salget til private de seneste år har været faldende, så ligger mængden fortsat over niveauet for ti år siden.

Dertil kommer, at det store fald er sket i salget af mosmidler, hvorimod der næsten er sket en fordobling i salget af Glyphosat-midler. Glyphosat findes eksempelvis i ukrudtsmidlet RoundUp og er tidligere blevet registreret i grundvandsboringer.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: