EU-kommissær vil have mere biodiversitet

LANDBRUG – EU’s landmænd skal dyrke mindst tre forskellige afgrøder for at få landbrugsstøtte, og syv procent af jorden skal tages ud af drift. Danske landmænd værgrer sig, men det skal være slut med monokultur, for EU’s landbrugspolitik skal skabe mere biodiversitet.

Stående på en halmballe forklarer EU's landbrugskommissær Dacian Ciolos danske landmænd og journalister, at det er nødvendigt med mere biodiversitet.

- Her på min gård er al jord prima førsteklasses landbrugsjord, så jeg får svært ved at tage syv procent ud, siger Simon Simonsen, som lagde gård til et landmandsmøde med kommissæren i går søndag.

Stående på en halmballe dekoreret med Dannebrog og EU-flag, forklarede kommissæren landmænd fra Kolding Herreds Landbrugsforening, at det er nødvendigt med nye miljøkrav i forbindelse med den reform af EU’s fælles landbrugspolitik, som skal gælde efter 2013.

Landmændene skal dyrke mindst tre afgrøder
Kommissionen vil have indført tre nye krav til landmændene for at de kan få landbrugsstøtte. Formålet med kravene er et mere varieret dyre- og planteliv i landbrugsområderne. Kravene er, at det skal være slut med monokultur.

Alle landmænd skal dyrke mindst tre afgrøder, så man undgår store områder med monokultur. Vedvarende græs skal forblive vedvarende græs, og endelig skal alle landmænd i hele EU altså tage syv pct. af deres jord ud af produktion og lade det ligger som levende hegn, zoner med vilde planter og lignende.

Landmand: Jeg håber der bliver plads til mig
- Men jeg synes, det er ufornuftigt at bruge god jord til ingenting. Min produktion er i forvejen super grøn og jeg bruger mindre gødning end vores kolleger i de andre lande, siger Simon Simonsen, der driver en gård med 240 køer og 350 hektar uden for Kolding.

Han håber, at de syv procent bliver modificeret.

- Mit håb er, at reformen bliver sådan skruet sammen, at der også bliver plads til mig som effektiv landmand, for den mælk jeg laver, er den mælk, der har den laveste klimabelastning i EU, siger han.

Thomas Hansen, der er slagtesvineproducent og formand for Kolding Herreds Landbrugsforening, bakker Simon Simonsen op.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: