Dansk økolog skal rådgive Kommissionen

ØKOLOGI – Lone Andersen, der er økologisk landmand og viceformand i Landbrug & Fødevarer er valgt som formand for EU-Kommissionens Rådgivende gruppe for økologi.

Lone Andersen er økologisk landmand og viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Når EU til foråret skal diskuteres ny økologiforordning, bliver det med en dansk kvinde i formandsstolen. Viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, er netop blevet valgt til formand for EU-Kommissionens Rådgivende gruppe for økologi.

Der skal diskuteres økologi i EU det kommende forår. Her begynder de konkret forhandlinger mellem EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og Rådet til EU’s økologiforordning, der skal udstikke regler og rammer for den økologiske produktion i hele EU. En forordning der får stor betydning for alle økologer i Europa.

Derfor er det meget værdifuldt for danske økologer, at viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, på et møde i Kommissionen 2. december blev valgt til formand for Kommissionens Rådgivende gruppe for økologi.

Højspændt situation
Lone Andersen, der selv er økologisk mælkeproducent, skal bestyre posten på vegne af COPA-COGECA. Det er sammenslutningen af europæiske landmænd og agriindustrien i EU, og Lone Andersen varetager herigennem interesserne for økologiske landmænd i hele EU.

- Jeg er naturligvis glad og beæret over, at jeg er blevet valgt som formand for den rådgivende gruppe. Det er et højspændt tidspunkt for den europæiske økologiske produktion. Det er nu, beslutningerne om lovgivningen af fremtidens økologi afgøres. Det bliver et hårdt, men meget spændende arbejde at stå i spidsen for den rådgivende gruppe for økologi, siger Lone Andersen.

Den rådgivende gruppe er bredt repræsenteret af 53 medlemmer fra 24 europæiske interesseorganisationer, og dækker lige fra forbruger- og handelsorganisationer, kontrol- og certificeringsorganisationer til landmændene i COPA-COGECA.

Krævende post
- Allerede tidligt i forløbet stod det klart, at det bliver en meget administrativ krævende post at være formand. Der bliver mange tråde at holde styr på. Heldigvis sidder jeg allerede i COPAs præsidie i Bruxelles og kender en del til de europæiske spilleregler, siger Lone Andersen

- At formandsvalget faldt på mig skyldes i høj grad, at jeg selv er økologisk landmand, men også at jeg både er formand for Familielandbrugssektionen og viceformand i Landbrug & Fødevarer. Jeg er vant til bestyrelsesarbejde.

Hun glæder sig til at komme i gang med arbejdet, og en del af prioriteterne er allerede klar.

- Det udspil, EU kommissionen har lavet til økologiforordningen, er ikke uden problemer. Det indeholder en række forslag, der gør det sværere at være og blive økologisk producent i EU. Det skal vi have italesat. En EU økologiforordnings fremmeste mål må være at gøre det attraktivt at blive økolog – ikke at gøre det sværere, siger Lone Andersen.

40 ændringsforslag
Allerede nu er Landbrug & Fødevarer udarbejdet omkring 40 konkrete ændringsforslag til Kommissionens udspil, og Lone Andersen forventer, at de øvrige 24 organisationer også vil stille med en række ændringsforslag og ønsker til økologiforordningen.

Efterfølgende bliver det den rådgivende gruppes opgave at få rådgivet og klargjort erhvervets holdninger for EU Kommissionen, så de kan indgå i de kommende forhandlinger og skabe den bedst mulige løsning for den økologiske produktion

Lone Andersen overtog formandsposten fra valget den 2. december.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: