Dan Jørgensens pølsesnak i Kina

Aftalen med Kina kan skabe flere job, men ikke i Danmark, skriver Kjeld Hansen i dagens kommentar.

KOMMENTAR – Dan Jørgensens pølseaftale med kineserne kan komme til at betyde flere job – i Tyskland og Sverige.

Nu skal der danske pølser på menuen hos 1,3 mia. kinesere, og det vil skabe nye danske job, skriver JP 28/4. Men er det nu sandt?

Ifølge fødevareminister Dan Jørgensens pølseaftale med kineserne er tre større danske producenter blevet godkendt til at sælge forarbejdet kød i Kina. Det drejer sig om Tulip Vejle, Tulip Svenstrup og 3-Stjernet i Horsens. Og ifølge direktør Søren Gade fra Landbrug & Fødevarer betyder aftalen ‘både eksportkroner til statskassen og fastholdelse af gode danske arbejdspladser’.

Spørgsmålet er dog, om der er dækning for direktørens luftige påstand.

Tulip, der er et datterselskab af Danish Crown, har tre fabrikker i Tyskland, hvor man benytter prisbillig arbejdskraft til at opskære slagtesvin, fremstille pølser m.m. Hvis Kina-ordrerne fortrinsvis placeres på de tyske fabrikker, opnås der ingen ekstra jobgevinst i Danmark.

Hvad angår 3-Stjernet A/S, er forholdene endnu mere spegede. Ganske vist ligger virksomhedens hovedsæde i Horsens, men den er ejet af finske Atria Plc, så overskuddet ryger til Finland. Selvom 3-Stjernet markedsfører sig som den førende producent i Danmark af salami og spegepølse, importerer virksomheden en betydelig del af sine ”danske” produkter som færdigvarer fra Tyskland og Sverige.

I sidste ende kan den danske pølseaftale komme til at betyde flere job – i Tyskland og Sverige.

Kjeld Hansen er journalist, forfatter og gårdejer og skriver jævnligt for OrganicToday.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: