Dan Jørgensens første fodfejl

KOMMENTAR – Kære Dan Jørgensen. Tillykke med jobbet, men husk nu – ministre skal tale sandt. Ikke bare i folketingssalen, men også ude blandt borgerne.

I din kronik i Politiken 20. december skriver du, at dansk landbrug henter “rekordhøje eksportindtægter til kongeriget på 148 milliarder kroner om året”. Det er ikke sandt.

Jeg ved ikke, hvem der har bildt dig det ind, men det kunne lyde som propaganda fra den letfærdige direktør Søren Gade hos Landbrug & Fødevarer.

Det korrekte tal er 72 mia. kr. (2011), altså det halve af hvad du skriver.

Du har ladet dig besnakke til at inkludere fisk, skaldyr, chokoladefrøer, tobak, sprøjtemidler, enzymer, konservesdåser, maskiner og meget mere som dansk landbrugsproduktion. Dit tal handler om eksporten fra det kunstige begreb “fødevareklyngen”, og dens leverandører omfatter langt flere end dine få barkede bønder.

Landbruget har selvfølgelig lov til at snakke godt for deres syge moster, også selvom deres påstande tangerer det rene opspind. Samme ret har en minister ikke. Han skal tale sandt fra dag et, hvis han ønsker at bevare borgernes – og Folketingets – tillid. Det er i detaljen, djævelen gemmer sig.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: