Bill McKibben hædres i Stockholm

KLIMA – Klimaaktivisten  Bill McKibben modtager i dag sammen med klimaorganisationen 350.org Den Alternative Nobelpris i den svenske rigsdag.

Bill McKibben har kæmpet for at aktivere folk i modstanden mod de globale klimaforandringer. Foto: Nancie Battaglia

I dag modtager den amerikanske miljøjournalist  Bill McKibben og græsrodsbevægelsen 350.org Den Alternative Nobelpris i den svenske rigsdag.

Prisen, hvis rigtige navn er The Right Livelihood Award, gives for arbejdet med ‘i USA og mange andre steder at mobilisere en voksende folkelig støtte til handlinger, der kan imødegå truslen om voldsomme klimaforandringer.’

The End of Nature
Bill McKibben er en af verdens førende miljøforkæmpere. I de seneste 30 år har han udgivet en lind strøm af bøger. I 1989 udkom hans The End of Nature, som regnes for den første bog, der bredt og folkeligt fortalte om menneskeskabte klimaforandringer.

Han udgav flere bøger, men blev i stigende grad frustreret over, at politikerne ikke reagerede på de informationer, der kom frem, men blot fortsatte som hidtil.

Så måtte jeg gøre det selv
- Jeg brugte meget tid på at tænke, at jeg bidrog tilstrækkeligt ved at skrive og tale om og undervise i alle de her problemer, for det ligger egentlig ikke i min natur at være en politisk organisator; det må være en anden, der grundlægger en bevægelse, tænkte jeg. Det skete bare ikke, og så måtte jeg gøre det selv, har han forklaret.

Bevægelsen 350.org blev grundlagt i 2008 og via den, er der siden mobiliseret tusindvis af mennesker i demonstrationer over hele verden. Bevægelsen har frivillige i 191 lande. Et stort fokus er kampen mod de fossile brændstoffer.

Med prisen følger 500.000 svenske kroner.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: