Bhutan vil være det første helt økologiske land

ØKOLOGI – Om alt går som planlagt vil Himalaya-staten Bhutan blive det første land, der er helt og aldeles økologisk. Et stort skridt for et fattigt land, hvor to tredjedele af befolkningen lever af små landbrug. Men beslutningen er taget og processen i gang.

Lykken bliver større, hvis maden er økologisk, mener regeringen i Himalaya-landet Bhutan. Foto: CC BY via flickr.com jmhullot

Planen om at blive fuldstændig fri for sprøjtemidler blev første gang præsenteret ved Rio+20 konferencen i juni 2012. Siden har den indiske delstat Sikkim, nabo til Bhutan, taget et tilsvarende skridt imod pesticider (mål 2015). Faktisk har delstaten Kerala i 2010 meddelt den samme intention over 10 år.

- Anvendelsen af kemikalier og kunstgødning er ikke i tråd med vores buddhistiske tro. Den tilsiger os nemlig at leve i harmoni med naturen, sagde langbrugsministeren for nylig ifølge nyhedsbureauet AFP.

Bhutan, der har en lykke-politik og måler sit lands tilstand gennem bruttonationallykke er overbevist om, at økologisk mad vil gøre livet bedre for alle. At blive verdens første helt økologiske land kan også skabe et godt image og tiltrække fødevareentusiaster som turister.

Økologisk projekt siden 2007
Ikke alle farmere er specielt lykkelige for planen om at fratage dem kemisk gødning og sprøjtemidler, der er med til at hæve deres produktion af landbrugsvarer. På den anden side er mange farmere (på grund af fattigdom) allerede økologiske, påstår en rådgiver for regeringen i NPR. De er dog ikke certificerede økologiske.

Bhutan har haft et økologisk landbrugsprojekt siden 2007, der blandt andet skal uddanne bønder i ikke-kemisk drift. Bønder har været sendt på kurser i nabolandet Indien. I øjeblikket importerer Bhutan mad, men markedet for organiske produkter i Indien vokser hurtigt.

En følge af organisk dyrkning og større bevidsthed om rent vand får den konsekvens, at mange mennesker i landsbyerne, der er afhængige af vand fra naturen, ikke mere skal drikke forurenet vand.

- Vi er buddhister. Vi tror på at leve i harmoni med naturen. Dyr har ret til at leve. Vi vil gerne se planterne og insekterne glade, sagde Pema Gyamtsho, landbrugs- og skovminister i Bhutan, da han på en konference for nylig i den indiske hovedstad, New Delhi, redegjorde for landets planer om at omlægge sit landbrug til hundrede procent økologi.

• Dan Larsen er journalist og redaktør for nyhedsbureauet Verdensnyt.dk, som OrganicToday.dk har et redaktionelt samarbejde med.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: