Arla hæver tillægget for økologisk mælk

ØKOLOGI: De økologiske mælkeproducenter kan se frem til at få mere for mælken. Arla hæver øko-tillægget med 15 øre pr. kilo økologisk mælk med virkning fra 2. marts 2015. Prisstigningen kommer til at gælde for alle økologiske andelshavere i Danmark, Sverige, Storbritannien og Centraleuropa.

De økologiske landmænd, der leverer til Arla, får nu 15 øre mere per liter mælk.

Arla skal fortsat kunne drive og udvikle det økologiske mejerimarked. Den ambition bekræftede Arlas bestyrelse på et møde i sidste uge, hvor bestyrelsen også bekræftede, at øko-tillægget fortsat skal være baseret på balancen mellem udbuddet af økologisk mælk og behovet for økologiske mælkeprodukter.

På den baggrund har Arlas ledelse besluttet at øge det tillæg, som de økologiske andelshavere i Danmark, Sverige, Storbritannien og Centraleuropa får pr. kilo indvejet mælk. Øko-tillægget hæves med 2 eurocent pr. kilo mælk med effekt fra den 2. marts 2015 (svarende til 14,9 danske øre), og for de danske andelshavere betyder det, at øko-tillægget stiger til i alt 69,93 danske øre pr. kilo mælk, oplyser Arla.

- Vi har en klar ambition om at drive og udvikle det økologiske marked for mejeriprodukter i Europa. Det er en god forretning for alle vores andelshavere, når vi sælger flere økologiske produkter, og med vores voksende salg af økologi både i og udenfor Europa forudser vi et behov for mere økologisk mælk i de kommende måneder og år. Derfor hæver vi øko-tillægget nu, siger vice-adm. direktør i Arla Foods, Povl Krogsgaard.

Ifølge ham er det globale mejerimarked under pres lige nu – og det gælder såvel detailhandel som industrisalg.

- Vi er klar over, at det har kostet indtjening hos vores andelshavere, både de konventionelle og økologerne. Men situationen understreger kun det øgede behov for at tjene så meget som overhovedet muligt på produkter, som rummer nogle særlige eller ekstra værdier for forbrugerne. Der er de økologiske varer vigtige, og vi er nødt til at sikre, at vi har tilstrækkeligt med økologisk mælk for at drive vores forretning fremad til gavn for alle vores andelshavere, siger Povl Krogsgaard.

Yderligere rekruttering overvejes
I løbet af de kommende måneder vil Arla analysere det eventuelle fremtidige behov for at rekruttere flere økologiske mælkeproducenter, men her og nu forventes det øgede tillæg at føre til en stigning i produktionen hos Arlas nuværende økologiske andelshavere.

- Det er stadig for tidligt at sige, om vi har brug for at rekruttere flere økologiske landmænd, og i givet fald i hvilke lande. Vi vil fortsætte med at øge salget af økologiske produkter på adskillige markeder, og vi ser nøje på vores forsyningskæde for at analysere, hvor vi har brug for mere øko-mælk fremover. Men helt overordnet vil vi få brug for mere økomælk i fremtiden for at støtte væksten i salget, siger Povl Krogsgaard.

Procedure for øko-tillæg på plads
Arlas bestyrelse har også besluttet, at det økologisk tillæg skal fastlægges af ledelsen i januar hvert år, men følges op af kvartalsmæssige vurderinger, som vil kunne føre til justeringer mere end en gang om året. Præcis som tidligere kan økotillægget varierer fra land til land afhængigt af balancen mellem udbud og efterspørgsel.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: