Esben Lundes tal for naturfredninger er skønmaleri

NATUR – Den officielle danske liste over naturfredninger er behæftet med fejl. Opgørelsen er både brugt internationalt og over for Folketinget.

Esben Lunde Larsens for naturfredninger er et skønmaleri, der ikke har rod i virkeligheden.

I Danmark er der 1.843 fredede naturområder, når man bruger de internationale kriterier for naturfredning. Opgørelsen er blandt andet renset for fredninger af enkelttræer, alleer, stengærder og mindesten, fordi de ikke lever op til kriterierne.

Sådan lød det i et svar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Folketinget i november sidste år.

Men en del fredede enkelttræer indgår i opgørelsen. Blandt dem ingridmarieæblets modertræer og et par træer, som faktisk er blevet fældet og erstattet af nye træer af samme art. Også en række gravhøje er med, selv om de internationale kriterier tager sigte på landskaber, levesteder og arter.

Alvorligt at lyve for Folketinget
Træer og gravhøje er opført som levesteder eller landskaber. Andre fredninger er anført i kategorier, hvor de klart ikke opfylder kriterierne. Det skriver dagbladet Politiken.

Det viser listen over de enkelte fredninger, opdelt på kategorier, som journalist og forfatter Kjeld Hansen har fået aktindsigt i og beskriver i fredagens kronik i Politiken.

- Det er alvorligt at lyve for Folketinget. Men det er mindst lige så alvorligt, at man derigennem skaber et forskønnet billede af tilstanden i Danmark, siger han til Politiken.

Tvivlsom kategorisering kan man for eksempel finde under kategorien ’naturreservater’, som Danmark ifølge listen til Folketinget har seks af. Blandt dem er Skallingen i Sydvestjylland. I området er der veje og p-pladser, og hvert år besøges det af titusinder af turister, ligesom det afgræsses. Både den udbredte offentlige adgang og afgræsning er i strid med de internationale kriterier for naturreservater.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: