Vi må holde op med at bruge palmeolie

KOMMENTAR – Der er alternativer, der kan bruges i stedet for palmeolie. Det koster lidt mere, men vi har ikke råd til at miste vores regnskove, skriver 15-årige Freja Bruun i Frederikshavn. Hun vil i løbet af efteråret 2016 invitere samtlige forhandlere med til et dialog-møde for at få dem til at standse salget af produkter med palmeolie.

Regnskovene og dyrene, der lever i dem, er i fare på grund af efterspørgslen på palmeolie. Det gælder blandt andet organgutangerne.

Af Freja Bruun, skoleelev og 15 år

Hun holder sin unge tæt ind til sig. Han er fire uger gammel nu. De er begge sultne og har ikke spist i lang tid. Bange og nervøs klatrer hun højere op i træerne for at komme væk fra maskinerne.

Hun kan høre dem tydeligt. De har aldrig været så tæt på før. Lidt derfra går en lille flok elefanter. De har også hørt maskinerne og går også længere ind i skoven.

Vi befinder os her i Leuser Nationalpark på Sumatra i Indonesien.

Det er det sidste sted i verden, der lever elefanter, næsehorn, tigere og orangutanger sammen. Selv en vigtig nationalpark som Leuser Ecosystem i Indonesien er ikke sikret mod de store palmeolieselskaber, som afbrænder og fælder store arealer regnskov for at gøre plads til plantager.

Overalt i Indonesien, Malaysia og nu også i Afrika ryger maskinerne tættere på dyrene. Selv kritisk truede gorillaer i Afrika er truet af palmeolieselskaberne.

Vi spiser regnskoven
Verdens regnskove forsvinder på grund af efterspørgslen på palmeolie, som findes i rigtig mange af vores dagligvarer. Som forbrugere er vi ved at spise regnskovene op og derved udrydde indianerstammer og dyreliv.

Det store spørgsmål er, hvad der skal stå tilbage til dem og til fremtidige generationer. De sidste nye beregninger viser, at blandt andet de sidste vildt levende orangutanger vil være væk i år 2025, hvis ikke der snart sker noget.

Som det ser ud lige nu er vores supermarkeder proppet med varer, der indeholder palmeolie, som er med til at fælde regnskove. Hver gang vi forbrugere går ud og handler, er vi med til at fælde regnskove.

Findes i helt almindelige varer
Varer lige fra chips, kiks, sæbe, rengøringsartikler og flere indeholder palmeolie. Flere store forhandlere bruger bæredygtig palmeolie i deres egne mærker, men de står på de samme hylder sider om side med andre ikke-bæredygtige mærker, så regnskovsfældning er totalt overladt til os forbrugere.

Det skal der gøres noget ved, hvis der skal være regnskove tilbage til dyrene, indianerne og fremtidige generationer.

Vil inviterer til dialog-møde
Jeg hedder Freja Bruun og er 15 år gammel. I løbet af efteråret 2016 vil jeg invitere samtlige forhandlere med til et dialog-møde. I Danmark vil vi gerne være bæredygtige med solceller, vindmøller, elbiler, og vi er gode ved burhønsene, men vi dumper totalt hver gang, vi går ind i et supermarked og handler.

Jeg mener, problemet skal løses mellem producenter, forhandlere og os forbrugere.

Der er alternativer, der kan bruges i stedet for palmeolie. Det koster lidt mere, men vi har ikke råd til at miste vores regnskove. I sidste ende vil det blive for dyrt, og de kommende generationer bliver taberne, hvis ikke problemet bliver løst.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: