Vi er blevet nogle resistente svin

Svineproducenter har et alarmerende højt forbrug af antibiotika. Foto Colourbox

SVIN – Svineproduktion var engang vores varemærke. I dag er den et symbol på forfald, skriver kronikredaktør Christoffer Emil Bruun i en besk kommentar i Politiken.

- Det er velkendt, at overforbrug af penicillin betyder, at der udvikles resistens, og der tales nu om en ’postantibiotisk æra’. Den britiske medicinaldirektør vurderer resistens over for antibiotika som en trussel på linje med terror og klimaændring. Og i fredags udsendte Fødevareministeriets center Danmap en rapport, der viser en stigning i antallet af danskere smittet med resistente stafylokokker, og som knytter stigningen til svineproduktion, skriver Christoffer Emil Bruun, som fortsætter:

- Det perverse overforbrug af penicillin er langtfra det eneste problem med danske svin. Tidligere har der været historier om både liggesår og skuldersår. Og i sidste uge kunne man læse, at hvert tredje slagtesvin har mavesår. Alligevel har danske grise det bedre end deres artsfæller i udlandet, forsikrede formanden for landmændenes organisation Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Produktivitet frem for alt
- I dag er vores svin sindbilledet på de problemer, velfærdssamfundet står over for i den globale virkelighed, hvor produktivitet prioriteres over alt andet. Den kulturelle overklasse har svigtet, naturen er blevet en reklame, industrisamfundets vogtere har forklædt sig som ansvarlige redningsmænd, og græsrødderne er visnet.

- Jo, både svin og mennesker i Danmark er sunde – vi strutter af stress og er resistente over for alle advarsler om, at vi er igang med at ødelægge naturen, slutter Christoffer Emil Bruun.

Link til kommentaren i Politiken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: