Verdens storbyer får grønne tage

GRØNNE TAGE – Som den første storby i Nordamerika vedtog Canadas største by, Toronto, i maj 2009 nye, bindende regler, der stiller krav om grønne tage på de fleste nye bygninger, der opføres.

På nye bygninger med et tagareal på 5.000 m² eller større skal 30–60 procent af arealet være dækket af vegetation – ellers vanker der bøder. De nye regler gælder alle byggetilladelser, der er givet efter 31. januar 2010.

De grønne tage skal ifølge bystyret sænke temperaturen om sommeren, forbedre regnvandshåndteringen, spare energi, øge biodiversiteten, forbedre luftkvaliteten og forskønne byen.

Chicago giver skattelettelser
Toronto med 5,6 millioner indbyggere er ikke den eneste storby i Nordamerika, der er langt fremme med at integrere grønne tage som en del af en bæredygtig byudvikling.

Chicago topper som byen med det største areal med grønne tage. Herefter kommer Washington og New York.

Chicago har formuleret et mål om at blive den grønneste by i USA og giver blandt andet skattelettelser til virksomheder, der får vegetation på taget. Det har på rekordtid resulteret i 185.000 m² grønne tage.

Flere europæiske lande har regler, som tilgodeser flere grønne tage. Med en andel på 14 procent af det samlede tagareal dækket med vegetation er Tyskland længst fremme. Berlin er en af de byer, der anvender økonomiske incitamenter for at få flere grønne tage.

Klimaplan med grønne tage i København
Herhjemme fremlagde Københavns Kommune i 2009 en klimaplan, som skal give mindst 325.000 kvadratmeter nye grønne tage i 2015, men planen følges ikke op med krav eller økonomiske virkemidler.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: