Vand det vigtigste af alt

RIO+20 – Et stort antal internationale erhvervsledere har udpeget vand som det vigtigste emne for Rio+20 konferencen. En gruppe på 45 af dem har opfordret verdens ledere til at prioritere vandforsyning allerhøjest.

Millioner har ikke som denne nepalesiske landsbyborger adgang til rent vand. (CC BY Dan Larsen)

De store virksomheder har samtidig besluttet selv at gøre noget seriøst ved problemet om, at en stor del af verdens befolkning ikke har adgang til rent vand. Politikerne skal gerne tage det som en udfordring.

Erhvervslederne repræsenterer alle virksomheder, der har tilmeldt sig det frivillige etiske system Global Compact, der sætter rammer for deres adfærd. Ved konferencen i Rio de Janeiro deltager over 2.000 ledere.

Stort problem

I verden lever omkring 800 millioner mennesker uden adgang til rent vand og tilmed savner tre gange så mange sanitære forhold. Om få år, i 2025, vil to-tredjedele af verdens befolkning leve i områder, hvor vandforsyningerne er stressede.

Det er ikke fordi erhvervslivet har opfundet vandforsyning som et nyt problem. Det nye er gruppens skarpe fokus på at få deres egen butik i orden og indlede mere aktivt samarbejde med civilsamfundet og myndigheder.

I alt er 7.000 virksomheder fra 135 lande med i Global Compact, der det seneste dusin år har påtaget sig at arbejde for bæredygtighed og ansvarlig erhvervsudøvelse. De arbejder også imod korruption, for bedre forhold på arbejdsmarkedet og for menneskerettigheder.

Dansk vand

Danske virksomheder, blandt andet inden for vandteknologi, er med i Global Compact. De er organiseret i samarbejdet stateofgreen.com med staten, hvor de gør opmærksom på, at Danmark sådan set gør mere end at tale om grøn politik.

Danmark har sat sig det ambitiøse mål at være fri for brug af fossilt brændstof i 2050. I samarbejdet er fabrikanter af vindturbiner som Vestas og pumpegiganten Grundfos og adskillige flere.

At der er job i grøn teknologi ses i dansk vindindustri, der omfatter 350 virksomheder med tilsammen 25.000 ansatte.

Fint besøg

Talsmand for State of Green, Iver Høj Nielsen, filosoferer lidt over, at alle de fine planer fra politikerne ikke rigtig kan gennemføres uden erhvervslivet, der har løsninger og kan føre dem ud i livet i stort format.

State of Green udstiller i forbindelse med Rio+20, hvor der forventes 50.000 deltagere, som alle mere eller mindre er fokuserede på grønne løsninger.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt dukker op onsdag. Rio+20 har besøg af i alt fem danske ministre.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: